L.A. Raeven: A természet választása

2002. szeptember 17. – október 20.
Mikor
2002. szeptember 17. – október 20.

A Ludwig Múzeum kis.terme 2002. szeptember 17 – október 20 között az Amszterdamban élő L.A. Raeven nevű ikerpár - nagy feltűnést keltő akcióihoz és projektjeihez hasonlóan - egy, speciálisan a Ludwig Múzeumbeli kiállításra, Budapesten készülő munkájukat mutatja be.
Az 1971-ben, Hollandiában született ikrek korábbi műveiken saját, extrém, csontvázszerű testalkatukat tették standarddá, és olyan területet akartak saját maguk számára létrehozni a média és a divatipar felhasználásával, ahol az anorexiásokhoz, ill. súlyos betegségben szenvedőkhöz hasonló testalkatuk nem kelt feltűnést, „normalizálódik”. Határozottan visszautasítják az anorexiával kapcsolatos feltételezéseket, mondván, hogy ez a kérdés egyáltalán nem érdekli őket.
Saját bevallásuk szerint gyakran érik őket hátrányos megkülönböztetések vámkezeléseknél, lakásbérléseknél, mert a végletesen lesoványított testalkat mögött az embereknek drogproblémák, és különböző pszichikai és testi rendellenességeket sejtenek. Ki, vagy milyen szabályok kontrollálják a testalkatunkat, tényleges bátorság kell-e ahhoz, hogy ezt önmagunk számára meghatározzuk, és egész életformánkat ez alá rendeljük alá? Van-e autonómiánk saját testünk fölött? A divatvilág terrorjának kegyetlenségéhez, és az ezáltal feltételezett manipulációk cinizmusához is kapcsolódva, részben ennek határait is megkérdőjelezve az önpusztítás önkényességéig jutnak el.
Unlimited.nl #3 című amszterdami, ill. leedsi projektjük során hirdetést tettek közzé az „Ideális Egyén” megtalálására, és saját méreteiket, ill. részben életmódbeli szokásaikat adták meg, mint kritériumokat. Ezek annyira szélsőségesek voltak, hogy a Guardian vissza is utasította a hirdetés megjelentetését.
1989-től elhatározták, hogy szétválasztják az életüket, és míg L. Raeven 1989–1993-ig nővér volt egy kórházban Hollandiában, A. Raeven 1991-95-ig az antwerpeni Képzőművészeti Akadémiára járt, és később Jean-Paul Gaultier asszisztense lett Párizsban. 1998/1999 között ismét egyesítették életüket, ma Amszterdamban együtt élnek. A két ember közötti maximális fizikai és biológiai hasonlóság érdekében, orvosi felügyelet alatt, egész életüket műalkotássá tették, aminek egyik legfontosabb szabálya, hogy mindenből ugyanakkor, ugyanannyit és ugyanúgy szabad csak enniük vagy inniuk. Ezúton természetesen a művészeti világ és a divatvilág ellen is állást próbálnak foglalni, de egyre növekvő nemzetközi hírnevük során pont azt a kezet harapják, amely eteti őket.
„Kötelező” sikeresnek lenned, nem engedheted meg magadnak, hogy vesztes légy, és ez az a dolog, amit minden munkánkban bírálunk.” A budapesti videó a balett világába vezet, az ideális táncosnő-alkat kutatásával.

L.A.Raeven jelentősebb projektjei:

1999
Jan van Eyck Akademie, Maastricht, Faks! Project, and General Idea(I) project
Henry Moore Foundation External Programmes, Leeds, A Christmas pudding for Henry, and Ideal Individual projects, kurátor: Jeanne van Heeswijk
2000
Unlimited.nl #3, De Appel Amsterdam (kat.) kurátor: Zdenka Badovinac
Prada a Hotel New York-ban, P.S.1, New York, kurátor: Alice Sts Obrist, Caroline Christov-Bakargiev és Laurence Bosse
TransAct, Museum in Progress, Vienna
Test Room, Marres, Maastricht
2001
The Infected Garden video program Pandimonium, Lux ventre, London
Ideal Individual, Charim Gallery, Vienna (szóló)
Wild Zone, Witte de With, Rotterdam (kat.)
Probans a/b, Ellen de Bruijne Projects, Amsterdam (solo)
ARS AEVI rendez-vous 3 ; east-west, Galerija MAK, Sarajevo, kurátor: Zdenka Badovinac
Prodigal Prodigy, White Boksz, New York (kat.) kurátor: Theo Tegelaers
4FREE, Büro Friedrich, Berlin (csoportos kiállítás) kurátor: Waling Boers
Killer Queen, Casco Projects, Utrecht (szóló) kurátor: Lisette Smits
2002
The Rulkes, ICA, Institute of Contemporary Art, London ( szóló Annika Larsson-al) kurátor: Martijn van Nieuwenhuyzen és Christina Ricupero