Lélegzet - Breath: Kortárs észt videoművészet

2002. április 18. – június 2.
Mikor
2002. április 18. – június 2.

A Lélegzet című kiállítás az észt videoművészet legújabb, az utóbbi három évben készült alkotásaiból válogat. A Múzeum 2. emeleti kiállítási területének két szárnyában hat egész termet betöltő videoinstallációt láthat a közönség, nemzetközileg is ismert, valamint fiatalabb alkotóktól. A kiállítás része egy monitoron bemutatott, 12 filmből álló videoprogram, amelyet fiatal alkotók műveiből állított össze a kurátor. Berendezünk egy olvasósarkot is, ahol aktuális kortárs észt katalógusokat lapozgathat a látogató.

Az 1990-es években az észt képzőművészet egyik legérdekesebb megjelenési formája a videoművészet volt. Ebben a médiumban az észt művészet befelé forduló és magányos természete eleven kifejezési lehetőségre talált. A művek egy része egyszerű képi történésre épít, amely drámai kifejezésnek ad helyet, vagy a pillanat erejét mutatja meg (Jaan Toomik, Ene-Liis Semper, Kai Kaljo). A kiállításban szerepel két interaktív installáció, amely a néző részvételét is a mű részének tekintik (Mare Tralla, Ando Keskküla). Egyes alkotások egy történetet mondanak el, hol a dokumentumfilm műfaját követve (Marko Raat), hol inkább egy kép és hang egymásra hatása által megteremtett hangulat formájában (Mari Laanemets-Killu Sukmit).

A kiállítást egy emblematikus mű vezeti be – vagy zárja, sétánk irányától függően –, amely az egyetlen nem videóra épülő mű. Marko Laimre műve egy kézi malom, amelyből torzítva szól az észt himnusz, ha a látogató forgatja a kart.

Kiállító művészek: Kai Kaljo, Ando Keskküla, Marko Laimre, Mari Laanemets, Marko Raat, Ene-Liis Semper, Killu Sukmit, Mare Tralla, Jaan Toomik
A kiállítás kurátora: Sirje Helme, a Kortárs Művészeti Központ-Észtország igazgatója
Asszisztens: Jaan Toomik
A kiállítást Budapesten előkészítette: Hegyi Dóra és Krasznahorkai Kata, kurátorok

A kiállítás az Észt-Magyar kulturális megállapodás jegyében jött létre.
A kiállítást támogatta az Eesti Institut (Észt Intézet), az Észt Kulturális Minisztérium, a Kortárs Művészeti Központ, Észtország, a Magyarországi Észt Intézet, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyarországi Ludwig Alapítvány.