Made Strange. Mai brit szobrászat

1993. június 3 - augusztus 1.
Mikor
1993. június 3 - augusztus 1.

Made Strange, avagy a művészek közreműködése kitágítja érzékelésünket az anyagi és a természetfeletti világ felé. Ezen a kiállításon néhány fiatal brit szobrász kísérelte meg az érzékek effajta kitágítását, még pedig oly módon, hogy közvetlen közelről vizsgálták fizikai környezetünket és szellemi tapasztalatainkat.
A kiállítás először 1993 elején, az oslói Kortárs Művészet Nemzeti Múzeumában mutatkozott be Karin Hellandsj igazgatóhelyettes és gyűjteményvezető válogatásában. A British Council Képzőművészeti Osztálya a rendezés során igen szoros kapcsolatba került Hellandsj asszonnyal és a művészekkel, így vált lehetővé, hogy a művek Budapesten is a nagyközönség elé kerüljenek.

“Ez volt első alkalom, hogy a British Council együttműködött a Ludwig Múzeummal, de az igazgató, Néray Katalin, régi barátunk. Szeretnénk neki megköszönni, hogy meghívott bennünket a múzeum nemzetközi kortárs művészeti kiállításainak programjába.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni a művészeknek is azért az elkötelezett és kemény munkáért, amellyel a kiállításért dolgoztak. Sokan segítettek nekünk abban, hogy újabb műveket találjunk a Made Strange számára, sőt egyes darabok kifejezetten erre a kiállításra születtek. Gyűjtők és galériások járultak hozzá a kölcsönzési idő meghosszabbításához, mellyel lehetővé tették számunkra a válogatás minőségének biztosítását: olyan szelekciót, amely Nagy-Britannia fiatal művészeinek legjobb alkotásait mutatja be.

Végül köszönetet szeretnénk mondani a Henry Moore hagyatékot kezelő Henry Moore Alapítványnak azért a pénzügyi támogatásért, amely lehetővé tette a kiállítás budapesti bemutatását. Köszönjük ezt a nagylelkű segítséget az Alapítvány Kuratóriumának és igazgatójának, Sir Alan Bowness-nek. Számunkra adatott meg az a lelkesítő pillanat, hogy amint Henry Moore retrospektív kiállítása bezárt a Szépművészeti Múzeumban, azonnal folytassuk a sort az új brit szobrászat bemutatásával a Duna másik partján.”