A modernség talánya. Válogatás a párizsi Centre Pompidou Musee d'Art Moderne gyűjteményéből

Válogatás a párizsi Centre Pompidou Musee d'Art Moderne gyűjteményéből
Mikor
2005. március 15. – június 15.

A kiállítás a világ egyik legjelentősebb modern és kortárs művészeti gyűjteményéből mutat be válogatást az elmúlt ötven év legfontosabb művészeti irányzatainak áttekintésével és képzőművészeinek bemutatásával. A Centre Pompidou-ban működő Musée National d'Art Moderne gyűjteménye 1947-ben jött létre, többek között Picasso, Braque és Kandiszkij munkáival, és olyan jelentős művészek alkotásai szerepelnek benne, és így a most Budapesten is bemutatott anyagban, mint Victor Vasarely, Joseph Albers, Yves Klein, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Daniel Buren, Barbara Kruger, Chéri Samba, Marina Abramović, Braco Dimitrijević, Louise Bourgeois, Pipilotti Rist, Thomas Ruff stb.

A kiállítás címében is utal arra a tapasztalatra, melyet a közönség gyakran él meg modern és kortárs műalkotások esetében: a befogadás során a készen kapott minták helyett új, szinte felfedezői hozzáállást kívánnak a műtárgyak. A néző saját, gyakran hétköznapi tapasztalatait, olykor legbelsőbb érzéseit kell, hogy mozgósítsa, ha kapcsolatot akar találni a műalkotásokkal, fel akarja bennük fedezni a szépség klasszikus ideáját. A kiállított művek nagy része olyan irányzatokba sorolható, melyek ezt az aktív nézői magatartást a művészi befogadás legfontosabb feltételének tartják (Fluxus, konceptuális művészet, politikai művészet, stb.).

A kiállítás érdekessége, hogy koncepcióját a Musée National d'Art Moderne kurátora, Catherine Grenier, illetve a zágrábi Muzej suvremene umjetnosti kurátora, Želimir Koščević közösen dolgozták ki. A Ludwig Múzeum a kiállítás budapesti bemutatójával folytatja a zágrábi múzeummal és a Pompidou Központtal évek óta működő szoros együttműködését.