Mona Vatamanu & Florin Tudor

2003. május 17. – augusztus 31.
Mikor
2003. május 17. – augusztus 31.

Florin Tudort és Mona Vatamanut a fiatal bukaresti médiaművészet legfontosabb képviselői között tartják számon, és művészeti tevékenységük mellett a Coop Media Fesztivál Bukarest kurátoraiként is dolgoznak. Mindketten a bukaresti Képzőművészeti Akadémia vizuális szakán végeztek, Florin Tudor pedig művészettörténeti és művészetelméleti diplomát is szerzett ugyanott.
Videóik, háromdimenziós animációik, mini dv-ik tematikailag saját életük egyes eseményeiből kiinduló történetek, mint például a „Vörös” című projekt egy Velencétől 30 km-re lévő tengerpartról, amiről Antonioni Vörös sivatag című filmje, és ezt továbbgondolva az a politikai őrület idéződött föl bennük, amiben élniük kell. Egy másik projektjükben két magányosan élő kutya történetét dolgozták fel, akik közül az egyiket megmérgezik; ebből indult ki a Hyperhouse című animáció, ahol házak utaznak különböző terekben, összegyűjtik és megmentik az állatokat, az emberek és állatok egy másféle kapcsolatáról szólva.
Bár nemzetközileg ismert művészekről van szó (kiállítottak 2002-ben a World View nevű közös projektben a Witte de With-ben Rotterdamban, a detroiti Nemzetközi Video Fesztiválon, részt vettek a 8. Velencei Építészeti Biennálé Román Pavilonjának programjában, az ISEA „ORAI”-on a Nagoyai Elektronikus Színházban, a Viper Fesztiválon Bázelben és a budapesti kiállítással párhuzamosan a londoni ICA-ben Cybersonica című kiállításán mutatják be munkáikat.), Budapesten először állítanak ki, és itt bemutatott munkájuk a ház, a város, a „személyes architektúrán” keresztül saját történetük, az általuk elképzelt virtuális architektúra és az emberi test, ill. a madarak kapcsolatából kiindulva, a rezidencia program végére egy, speciálisan Budapestet érintő munkát hoznak létre.
Kurátor: Krasznahorkai Kata