Németh Ilona - Rónai Péter: 1+1=3

1999. március 2 - 28.
Mikor
1999. március 2 - 28.

Katarína Rusnáková, a kiállítás kurátora az 1+1 = 3 címet Sz. M. Eizenstein montázselméletéből merítette, amely többféle értelmezést enged meg a kiállítással kapcsolatban.Egyrészt utal a két művész, Németh Ilona (Dunajská Streda -Dunaszerdahely) és Rónai Péter (Bratislava -Pozsony) valamint a kurátor, Dr. Katarina Rusnáková (Zilina -Zsolna) együttműködésére.
Másrészt, amint Katarína Rusnáková idézi Eizenstein szavait: a montázs „érzelmileg erősen ható képek találkozásán alapszik. Olyanokén, amelyek látszólag nem függnek össze, de a találkozás pillanatában új jelentést hoznak létre.” Németh Ilona és Rónai Péter két eltérő alkatú művész, akik között a kiállításban alkotói dialógus jön létre.
A képlet harmadik értelmezését az adja, hogy alkotási folyamat során mindkét művész bevonja a nézőt a műalkotásba. A most bemutatott közös installáció középpontjában Németh Ilona pódiuma áll. Arra invitálja a látogatót, hogy végigsétáljon rajta. Amint fellép rá, bekapcsolódnak a reflektorok, és hangos zene szólal meg. A 15 percre sztárrá váló látogató a terem végében elhelyezett tükörben szembe nézhet önmagával. Eközben Rónai Péter videókamerája felveszi a pódiumon álló nézőt, aki egy falra vetített videókép formájában már „médiasztárként” láthatja viszont magát.
A kiállításon látható volt még Rónai Péter néhány videó-objektje (In medias res 1995-99), amelyekben önéletrajzi fotóanyagot és saját performanszait dolgozta fel.