Nomeda és Gediminas Urbonas: Tranzakció

2002. január 22. – február 17.
Mikor
2002. január 22. – február 17.

Nomeda és Gediminas Urbonas litván képzőművészek Tranzakció című műve a Ludwig Múzeum művészeti kísérletek termében a kis.teremben kap helyet 2002.január 22-től.

A hagyományos műfajokhoz szokott látogató ezzel a kiállítással interdiszciplináris illetve nem művészeti módszereket alkalmazó képzőművészettel találkozhat. A mű témája több rétegű: egyfelől a női identitást dolgozza fel a rendszerváltozás utáni Litvániában, továbbá a női társadalmi szerepek megjelenésének vizsgálatával foglalkozik a litván filmművészet kapcsán. A harmadik réteg az előbbiekre reflektáló kommentár pszichológusok szemszögéből. A különböző rétegeket a művészek videofilmeken rögzítették és ezek alkotják a kiállítótérben megjelenő videoinstallációt.

A kiállítás megnyitó eseménye is rendhagyó, mivel egy a kiállított anyagot tematizáló szeminárium keretében nyílik meg a bemutató. A szemináriumon litván és magyar társadalomtudósok, szociológusok, művészettörténészek, történészek tartanak előadásokat és cserélnek véleményt, amelyet a művészek a mű egy új szintjeként videóra rögzítenek.

Mi is történik valójában, képzőművészeti kiállítás vagy társadalomtudományi szimpózium? Az esemény, a vizuális réteg, és a tudományos diskurzus szimbiózisa egy olyan művészeti narratíva, ami a társadalmi kontextussal, kultúrát érintő kérdésekkel dolgozik úgy, hogy látszólag a tudományos vizsgálatok terepének engedi át a kiállítóteret.

Megnyitó és szeminárium: 2002. január 22. 19 óra

Program:

Erzsébet Barát, linguist:
Falling Back on Deaf Ears

Dalia Marcinkeviciene, historian:
Men, Women and Soviet Ideology

Erika Grigoreviciene, art critic, curator:
Media and Gender Policy. Lithuanian Pecularities

Laima Kreyvite, art critic, curator:
Women’s Scenarios from Sculpture to TV shows

Éva Bicskei, art historian: Visual Auto(-Biographies) – Fictive Identities
Katalin Lévai, sociologist: Private History of Women

A kiállítás 2002. február 17-ig látható.