Sárga Istenség. Kortárs indiai művészet

1997. augusztus 21 - október 5.
Mikor
1997. augusztus 21 - október 5.

A The National Gallery of Modern Art (NGMA) Delhi (a delhi-i Modern Mûvészet Nemzeti Galériája) nagy örömmel mutatja be kortárs indiai művészeti kiállítását Budapesten. A kortárs mûvészet is hozzájárul India művészeti örökségének gazdag hagyományához. India nemcsak nagy múltú civilizáció, de egyben dinamikus, kreatív és saját hagyományiból táplálkozó, vibrálóan modern társadalom. Ezzel a kiállítással függetlenségünk 50. évfordulójára emlékezünk, és szándékaink szerint áttekintést nyújtunk arról, hogyan kapcsolódik az elmúlt ötven év az évszázadokat átfogó kreativitás és gazdag sokszínűség folytonosságához.
Az indiai művészet, mint az ország maga, lenyűgözően sokoldalú. India soknyelvű, sokvallású és kultúrájú ország, melyben a kultúrák egymást gazdagítják, miközben megtartják saját identitásukat. Ezzel az izgalmas és gazdag örökséggel együtt hat a mai művészekre a nagy múltú népi és törzsi művészet, a mitológia, az irodalom, a zene, és a tánc. A függetlenség óta eltelt időszak fontos a kortárs indiai művészet történetében. Ezekben az évtizedekben az indiai művészek hosszú harcot folytattak azért, hogy megteremtsék a hagyományos és modern értékek szintézisét, és beléphessenek a nemzetközi művészeti életbe. Ez a kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy lássuk, hogyan sikerült a mai művészeknek kreatívan reagálniuk az 1947 utáni új helyzetre. Néhány jelentős művész munkáit mutatjuk be, akik új művészi nyelvet alkotva reagáltak a külvilág új kreatív tendenciáira és technikáira.
Az NGMA 14 000 darabból álló gyűjteménye 1857-től napjainkig terjedő idszakból tartalmaz festményeket, szobrokat, grafikákat. Ez az egyetlen olyan gyűjtemény, amelyet az indiai kormány működtet, és melynek anyaga követi a művészetben történt változásokat.