Smart Country – A láthatatatlan érintése

2004. október 19. – november 28.
Mikor
2004. október 19. – november 28.

RÉSZTVEVŐK:
Thomas Broomé, Arijana Kajfes, Magnus Jonsson, Tobi Schneidler, Ingvar Sjöberg Megkísérelni a láthatatlan jövő feltérképezését. A művészet és a tudomány összefonódásából jött létre a Smart Country című kiállítás. A stockholmi SMART STUDIO / Interactive Institute tevékenysége felöleli a formatervezés, az építészet és az új technológiák még kísérleti fázisban lévő területeit. Az itt dolgozó művészek, designerek, építészek, mérnökök célja, hogy művészi megfogalmazásban kézzelfoghatóvá tegyék a tudomány és a technológia új eredményeit, melyek nagy valószínűséggel megváltoztatják majd környezetünket, szűkebb életterünket, emberi kapcsolatainkat. A bemutatott hat installáció más-más szempontból kérdőjelezi meg az időhöz, térhez, anyaghoz, mozdulatlansághoz és változáshoz kapcsolódó fogalmainkat.
Az Agylabda című installáció gép és ember új viszonyát veti fel. Két játékos működteti, az asztalon lévő kis labdát a nyugodtság és stressz között ingadozó agyhullámaikkal mozgatják. A cél: jobban ellazulni, mint az ellenfél – az nyer, aki passzív agyhullámokkal az ellenfél felé tudja irányítani a labdát. Itt az aktivitás helyett a nyugalom a győzelem kulcsa, racionális gondolkodás helyett hangulatunkkal irányíthatjuk a gépet.
A Távotthon a kommunikációs technológia személyes kapcsolatainkra tett hatását gondolja tovább. A mű két lakrészből áll, melyeket egymástól távoli helyeken állítanak fel. A bent álló kanapék az interneten keresztül összeköttetésben állnak. A kanapé besüpped, ha a „bent élő” ismerőse a másik helyen leül, így jelenlétük, tevékenységük egymás számára szinte egyidőben érzékelhető lesz. A szobai lámpák mozgással reagálnak a távoli helyszínen lévő társ mozdulataira.
A Monokróm Szem egy ujjra erősíthető látóeszköz. Amire rámutatunk, annak körvonalait az eszköz elmosva, a színes képet vörös, kék és zöld színre redukálva továbbítja a szemhez. Az alapelemeire bontott látvány arra készteti a nézőt, hogy a berögzült felismerési művelet helyett új értelmezést alkotva tájékozódjon és mozogjon. A kiragadott példák mellett a többi installációt is kipróbálhatják a vállalkozó kedvű látogatók.

Megnyitó: 2004. október 19. (kedd) 16.30 órakor
A kiállítást Őfelsége Viktória koronahercegnő, svéd trónörökös jelenlétében megnyitja:
Dr. SCHNEIDER Márta, a művészeti és nemzetközi kapcsolatok helyettes államtitkára, NKÖM, valamint Leif PAGROTSKY, svéd ipari és kereskedelmi Miniszter.

A KIÁLLÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ RENDEZVÉNYEK:
Smart Studio – A láthatatlan érintése
kiállítás, szeminárium, workshop, performansz est
A stockholmi Smart Studio / Interactive Institute a művészet, a technológia és a tudomány egységéből indul ki. Munkatársai olyan interdiszciplináris projekteken dolgoznak, melyek különféle technológiák felhasználási lehetőségeit szemléltetik, teret engedve az új médiumokat illető alapkérdések megvitatásának. A formatervezőkkel, építészekkel, divattervezőkkel, informatikusokkal és természettudósokkal közösen végzett kutatások tudományos eredményei látványos és szórakoztató módon egészülnek ki a művészet
nézőpontjával.
A Smart Stúdió bemutatja A láthatatlan érintése című kiállítást
2004. október 20. 10:00 – 15:00 h
Helyszín: Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum
Az előadások során a Smart Stúdió tagok a kiállításon szereplő installációkat mutatják be, olyan
interdiszciplináris projekteken és fejlesztéseken keresztül, amelyek egyedülállóvá teszik a Stúdió
tevékenységét.
Az előadások időpontjai:
10:00 – 10:45 h INGVAR SJÖBERG (A Stúdió vezetője)
10:45 – 11:15 h THOMAS BROOMÉ (művész)
11:30 – 12:00 h ARIJANA KAJFES (művész)
13:15 – 13:45 h TOBI SCHNEIDLER (építész)
13:45 – 14:15 h MAGNUS JONSSON (mérnök)
14:30 – 15:00 h Beszélgetés
Smart szemináriumi nap
2004. október 21. 10:00 – 24:00 h
Helyszín: Millenáris Park, Fogadó terem
A Smart Stúdió egynapos szemináriumot tart workshoppal és beszélgetésekkel a technika, a művészet és a formatervezés találkozásáról. A művészek, mérnökök és építészek által tartott műhelymunka során az új technológiák felhasználási lehetőségeit mutatják be, teret engedve az új médiumokat illető kritikai kérdések megvitatásának.
10:00 – 12:00 h Paranoid technológia, távjelenlét. Hogy működik a technológia művészeti
projektekben. Beszélgetés.
13:30 – 17:00 h Workshop 1.
Gyakorlati munka, avagy hogy alkalmazhatók alternatív technikai megoldások művészeti projektekben.

Workshop 2
Beszélgetés az interdiszciplináris fejlődésről a káosztól az ötletig. Egy példa: hogyan valósítsunk meg ötleteket interdiszciplináris csoportokban szürrealisztikus és asszociatív módszertan használatával.
Moderátor: SOMLAI-FISCHER ÁDÁM (építész)
Résztvevők: THOMAS BROOMÉ (képzőművész), ARIJANA KAJFES (képzőművész), MAGNUS JONSSON (mérnök), PABLO MIRANDA (építész), FREDRIK PETTERSSON (mérnök), TOBI SCHNEIDLER (építész), SOMLAI-FISCHER ÁDÁM (építész), INGVAR SJÖBERG (képzőművész)
További információ: www.smart.tii.se/smartseminar
18:30 – 24:00 A workshopot este svéd és magyar hangművészek és DJ-k performanszai követik
Az előadások és a workshop angol nyelvűek, tolmácsot biztosítunk. A belépés ingyenes!
A Svédületes programsorozat keretében, a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum, a Millenáris Centrum és a Svéd Intézet együttműködésével.
Svédületes! – Svéd-magyar randevú 2004