Soós Tamás: Barokk melankólia

1995. április 6. – május 7.
Mikor
1995. április 6. – május 7.

“A barokkal mint életérzéssel eredendően foglalkoztam. A konkrét eset 1989 táján történt, amikor két hatalmas vászon volt előkészítve a műtermemben munkára. Tompa, rózsaszínes vörös alapra festettem fekete formákat. Nem volt először címe, napok múlva adtam neki a Barokk melancholia címet. ...ez nem volt annyira váratlan, mindig volt a munkáimban barokk és melankólia.”
Soós Tamás az említett képeket először 1991-ben állította ki a torontói Art Gallery of Ontario magyar kiállításán. Ugyanebben az évben volt az ausztriai Wels Városi Galériájában önálló kiállítása "Melancholie", illetve a svájci Aarauban, ahol több hónapig dolgozott "Barock Melancholie" címmel.
A svájci kiállításon történt már arra kísérlet, hogy az ott készült tájképeket és a melankóliaképeket, illetve szobrokat egyaránt szerepeltessék. Az itteni kiállítás érdekessége az a konfrontáció, amely a tíz évvel ezelőtti munkákat a maiakkal, és a művész stílusváltásait egymással szembesíti.
Soós Tamás 1955-ben született Budapesten, és 1985-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola textil szakán. A hetvenes évek végétől szerepel kiállításokon itthon és külföldön, kezdetben főleg rajzaival és fotós munkáival.