Sugár János és Jurij Leiderman: General Reminder

1998. május 7 - június 7.
Mikor
1998. május 7 - június 7.

A nemzetközileg ismert két művész az 1996-os Manifesta I. európai biennálén találkozott Rotterdamban. Az első Manifestát öt nemzetközi kurátor válogatta, köztük Néray Katalin és Viktor Misiano, akik javasolták Sugár és Leiderman részvételét.
A művészek azóta intenzív levelezésben állnak egymással, és ebből a folyamatos eszmecseréből alakult ki egy közös kiállítás ötlete, a General Reminder, mely egy több országot érintő kiállítás-sorozat részeként először Budapesten volt látható. A tervezett állomások között szerepelt többek között Ljubljana, Varsó, Bécs, Berlin és záróhelyszínként Moszkva.
A művészek saját korábbi és újabb műveiket állították ki, a tárgyak közös elrendezésével hozva létre egy új kontextust. A General Reminder szándékosan többértelmű jelentést hordoz: a művészet, amely olyan, mint egy zsebkendőre kötött csomó, mely az életre emlékeztet (Sugár János megfogalmazása), vagy mint egy emlékeztetőgép, vagy egy üres lap, amely arra vár, hogy valami emlékezetes kerüljön rá.
A koncepció szerint a művészek kis példányszámú sokszorosított tárgyat (multiple) készítettek, melyet a kiállításon kedvező áron meg lehetett vásárolni. Mindkét multiple egy-egy olyan motívumot dolgozott fel, mely a kiállításon szerepelt.