Súly-talan / Schwere-los. Nemzetközi szobrászati kiállítás / International Sculpture Exhibition

1997. március 6 - április 6.
Mikor
1997. március 6 - április 6.

A kiállítás címe – Schwere-los – maga is provokáció és ars poetica egyszerre. Ez a kiállítás térben létező, ha úgy tetszik, plasztikai gondolatokról szál, de vajon nevezhetjük-e szobroknak ezeket a tárgyakat, konstrukciókat, árnyékokat, hangokat és fényeket? Kétségkívül igen, ha sikerül elszakadnunk a szobor klasszikus, mintázáson és faragáson alapuló formájától. Végül minden virtuális szobornak tekinthető, ami a térben játszódik le, teret tölt ki, negatív teret képez, és így tovább.
Ez a kiállítás nem törekszik objektivitásra: Peter Assmann, a linzi Landesgalerie kurátora, Hubert Winter bécsi galériás és Néray Katalin, a budapesti Kortárs Művészeti Múzeum – Ludwig Múzeum igazgatónője egyaránt saját víziójának és szenvedélyének hódolt és hívott meg osztrák, magyar, közép- és nyugat-európai, valamint amerikai művészeket, akik legjobb meggyőződésük szerint a kiállítás alapgondolatát reprezentálják.
Ez a gondolat igen lazán körvonalazott, nagyon sok minden belefér. Valie Export súlytalannak egyáltalán nem nevezhető, hatásában mégis a könnyedséget és az átlátható rendszert a műbe komponáló installációjától Richard Tuttle Finom drótrajzáig, Bukta Imre jégszekrénybe zárt szalonnáitól Richard Long organikus ágacskáiig, Stanislav Kolíbal labirintusától Zuzana Janin vagy Jean-Luc Vilmouth házikójáig; Ivan Kafka groteszk légzsákjaitól Goran Petercol és Várnai Gyula projektált és vetett árnyékköltészetéig.
A világ dolgaira látunk aktuális válaszokat olyan művészektől, akiket az egyszerűség kedvéért nevezhetünk szobrászoknak, a szobrászat utáni szobrászat művelőinek.

Kiállító művészek:
Sepp Auer, Josef Bauer, Guillaume Bill, Bukta Imre, Csörgő Attila, Valie Export, lan Hamilton Finley, Joel Fisher, Heinz Gappmayr, Hans Haacke, El-Hassan Róza, Herskó Judit, Karin Hazelwander, Zuzana Janin, Ivan Kafka, Michael Kienzer, Stanislav Kolíbal, Brigitte Kowanz, Richard Long, Pepi Maier, Richard Nonas, Goran Petercol, Klaus Pinter, Fred Sandback, Peter Sandbichler, Sugár János, Richard Tuttle, Franz Vana, Várnai Gyula, Jean-Luc Vilmouth, Lois Weinberger, Lawrence Weiner, Franz West