Szabadság híd - Új horizontok a városban

16. Velencei Építészeti Biennále, Magyar Pavilon
Mikor
2018. május 26. – november 25.

SZABADSÁG HÍD – ÚJ HORIZONTOK A VÁROSBAN

16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále

Magyar Pavilon

Velence, Giardini di Biennale

2018. május 26 - november 25.

 

A Szabadság híd - Új horizontok a városban kiállítás építészeti installációja eddig még nem tapasztalt módon láttatja a velencei Magyar Pavilont, melynek átriumában az idei Biennále alkalmából egy kilátó épült. A kiállítás a Biennále központi témája, a „szabad tér”- tematika jegyében egy kivételes várostörténeti epizódot mutat be, mely alapvető városfejlesztési kérdéseket helyez új perspektívába.

A kiállítás a Szabadság híd ideológiamentes foglalásából kiindulva meghatározó urbanisztikai kérdéseket vet föl. Mit jelent a szabad köztér? Hogyan válhat egy híd a szabadság médiumává? Hogyan inspirálja a spontán köztérfoglalás a várostervezőket és építészeket? Miként tehetjük élhetőbbé és szerethetőbbé a városunkat és ez milyen hatással van az identitásunkra?

Szabadság híd 2016
Budapest, 2016                                                                               Fotó: Hartnyányi Norbert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás alapjául szolgáló eseménysor kiváló példa és alkalom arra, hogy megvizsgáljuk, hogy a spontán megfogalmazott és kivitelezett társadalmi igény és a civil aktivitás hogyan indukál folyamatokat a városhasználat terén, s ez hogyan teremt együttműködési helyzetet a városüzemeltetés szereplőivel, s mindez hogyan ad inspirációt a várostervezés, a város jövőjéről gondolkodó építészek és a városlakók számára.

Aki a Biennále forgatagából felmegy a pavilon átriumába épített ideiglenes kilátóba, és fent, a szabad térben pár percet időzve egy korábban megközelíthetetlen perspektívából tekint le a Giardini-re, jelképesen átélheti a helyteremtés nagyszerű élményét, amit a budapesti Szabadság híd pillérén üldögélő, beszélgető, a folyó és a város látványába belefeledkező fiatalok, a lezárt hídon jógázó, piknikező városlakók és turisták is megélhettek.”

Fabényi Julia nemzeti biztos

„Egy sokkal nagyobb ívű, társadalmi átalakulásnak a lenyomata ez: hogyan változik a gondolkodásunk a városról, milyen városokban szeretnénk élni? Hogyan változik a közterekhez való viszonyunk? Felszámolható-e a közönbösségünk? Mennyire merünk változtatni környezetünkön? És ha változtatunk, vajon bennünk milyen átalakulás történik?”

Oravecz Júlia kurátor/Kultúrgorilla

„Milyen üzenete van az építészet számára a Szabadság hídon történt eseményeknek? A fenntarthatóság alapvető kérdése, hogy ne csak az anyagokat és a szerkezeteket tervezzük hosszútávra, hanem a térhasználatot is. A Szabadság hídon történt események arra mutatnak rá, hogy egy történelmi tér hogyan maradhat korszerű, hogyan lehet megváltozott használat esetén is aktuális, hogyan láthatjuk meg mindig új és új arcát.” 

Pongor Soma építész/Studio Nomad 

 

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále a nagyközönség számára 2018. május 26-án nyílik és november 25-ig látogatható.

Nemzeti biztos: Fabényi Julia

Kurátor:  Kultúrgorilla (Oravecz Júlia, Göttler Anna, Tornyánszki Éva)

Építész: Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali Dávid)

A kiállítás szervezője: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Fő támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Honlap: biennale2018.ludwigmuseum.hu

A kiállítás  katalógusa  kapható a Ludwig Múzeum shopjában.

 

 

A kiállítás sajtóvisszhangjából:

„Egy útlezárásnak indult, a Velencei Építészeti Biennále egyik legmenőbb kiállítása lett belőle, ami azt üzeni, merni kell változtatni a köztereken".

Forbes

 

A legsikeresebb pavilonok egyike.

Elle DECOR Italia

 

„A magyarok hasonlót építettek, mint a britek, a pavilon tetejéről való kilátás kevésbé lenyűgöző, hátterük azonban komplexebb.”

Financial Times

 

„Noha a brit pavilon kapta a legnagyobb figyelmet,  az embernek az volt a benyomása,  hogy a hasonló kivitelezésű, de koncepcióját illetően ezerszer jobb magyar pavilon jelenítette meg  legtökéletesebben az adott témát.” 

AnOther Magazine

 

Erős és világos narratíva”

Artribune

 

A tíz kihagyhatatlan pavilon egyike.

Professione Architetto

 

„Sikerült olyan installációval és mondanivalóval szerepelni az országnak, ami nemzetközileg is releváns és nagyon aktuális kérdéseket boncolgat, de teszi mindezt közérthető és befogadható formában”

WeLoveBudapest

Drón felvétel a Szabadság hídról
Jógaszőnyegek a hídon, 2016                                               Fotó: Drone Media Studio