Szép idő (Északolasz művészek)

1999. május 27 - 27.
Mikor
1999. május 27 - 27.

A tárlaton, amely a budapesti múzeum és az olaszországi Friuli - Venezia Giulia tartomány és Trieszt városa által támogatott Trieste Contemporanea együttműködéseként jött létre, közel harminc kortárs olasz művész vesz részt. Giuliana Carbi és Lorenzo Michelli kurátor a következőképpen jellemzi a kiállítást:
"A C3 - Kulturális és Kommunikációs Központ, a Műcsarnok és a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest "retúrjegyet váltott", amikor tavaly októberben a Nice Time című kiállítást Triesztbe hozta, a jegy másik felét felajánlva nekünk arra, hogy Fine Weather címmel mi is tárlatot rendezhessünk Budapesten. Olyan nemzetközi együttműködésről van szó, amely alkalmat ad arra, hogy bemutathassuk egymásnak országaink kortárs művészeit."
Jelen kiállítás címe az izgalmas tavalyi magyar kiállítás címéhez kapcsolódik, azonban nem az idő tartamát, hanem az időt mint atmoszférikus jelenséget jelöli, utalva ezzel a déli nap erejére, melyet a mindenkori neves olaszországi utazók útleírásaikban csodálattal említenek. A Fine Weather válogatás országunk gazdag művészeti törekvéseiből, amelyen nemzetközileg jól ismert nevek mellett, mint Maurizio Pellegrin, más, különböző művészeti közegekből és városokból származó alkotókkal is találkozhatunk. A résztvevők között megtalálhatjuk a perugiai Sauro Cardinalit, a liguriai Tiziano Campit, az udinei Riccardo De Marchit és egy Olinsky álnéven szereplő milánói alkotót.
A Trieste Contemporanea mindezek mellett arra törekedett, hogy betekintést nyújtson Friuli - Venezia Giulia művészeti életébe. Kiemelt szerepet kapnak ezért az Olaszország északkeleti részén található tartományból származó művészek alkotásai, melyek válogatásában Lorenzo Michelli, egy fiatal trieszti kritikus is részt vett. Fiatal alkotókról van szó, akik a legfrissebb aktualitást tárgyalják műveikben, azonban már Olaszország jelentős művészeti fórumain is szerepelnek.
A részt vevő művészek névsora: Carlo Bach (Trieszt), Cristiano Bianchin (Velence), Paola Bonora (Ferrara), Walter Bortolossi (Udine), Brigitte Brand (Treviso), Tiziano Campi (La Spezia), Sauro Cardinali (Perugia), Elio Caredda (Udine), Paolo Comuzzi (Udine), Giuseppino De Cesco (Udine), Riccardo De Marchi (Udine), Fulvio Giannini (Trieszt), Gaetano Mainenti (Velence), Emanuela Marassi (Trieszt), Stefano Marotta (Udine), Lorena Matic (Trieszt), Olinsky (Milánó), Odinea Pamici (Trieszt), Maurizio Pellegrin (Velence), Michelangelo Penso (Velence), Paolo Ravalico Scerri (Trieszt), Ileana Ruggeri (Velence), Roberto Russo (Udine), Sergio Scabar (Gorizia), Livio Schiozzi (Trieszt), Manuela Sedmach (Trieszt), Serse (Trieszt), Mario Sillani Djerrahian (Trieszt), Davide Skerlj (Trieszt), Antonio Sofianopulo (Trieszt), Giovanna Torresin (Como), Giorgio Valvassori (Gorizia)