Változó méretek - Mai brit művészet

1999. július 8. – augusztus 22.
Mikor
1999. július 8. – augusztus 22.

Ezen nagyszabású, 23 fiatal brit művészt bemutató kiállítást a híres "Goldsmiths generáció" szelleme hatja át. A Goldsmiths College növendékeit az állította a közönség figyelmének középpontjába a '90-es évek elején, ahogyan a minimal artot és a konceptuális művészetet mindennapi jelenségekkel ötvözték. Epikus és vicces, ám hűvösen tárgyilagos műveiket azokon a kiállításokon mutatták be, amelyeket a londoni Docklands városrész régi raktárépületeiben rendeztek. A művészek azért létesítették ezeket az alternatív kiállítóhelyeket, hogy megkérdőjelezhessék a nagy galériák hegemóniáját a londoni művészeti piacon, és azt a módszert, amellyel a profi intézmények egyes művészeket képviseltek és sztároltak.
A British Council Gyűjtemény tárlatának címe, a Változó Méretek az ifjú brit művészek szemléletének egyik legszembetűnőbb vonására hívja fel a figyelmet, és ez nem más, mint az új információk, új technológiák és új körülmények által gerjesztett folyamatos perspektívaváltás. Jó példa erre a Vong Phaophanit által készített szobor, amely nem más, mint felfüggesztett gumialakzatok lassú csordogálása egy fémgerendákból álló szerkezeten. Egy mű teljessége nem adható vissza fotókkal, a méretek megadásával vagy részletes dokumentáció készítésével sem, mert a teljesség magában az alkotási folyamatban van. A kiállítás címét azonban vonatkoztathatjuk a fiatal brit művészek ezredfordulós közérzetére is, amelynek olyan kulcsszavai vannak, mint a változásokkal szembeni nyitottság vagy a leleményesség. Mindezek mellett érezhető a változásokra való fogékonyság nyugtalanító ereje is: Mat Collishaw digitális technika alkalmazása által rákos elváltozásokat "növeszt" virágaira, Don Brown és Stephen Murphy pedig olyan dolgok mását teremti meg, amelyek bár létezhettek volna, mégsem valódiak. Fiona Banner úgy értelmez újra ismerős elbeszéléseket, hogy egyúttal megfosztja őket meghittségüktől. Mark Wallinger a királyi családról készült közismert felvételeket használ fel, ám napjaink kritikusabb monarchiaszemléletével ötvözi őket, kiemelve ezzel a merev hagyomány szürreális jellegét. Úgy tűnik, hogy ezekre a művészekre felszabadító hatással van az állandóan változó kor bizonytalansága!
A kiállításon részt vevő művészek névsora a következő: Fiona Banner, Don Brown és Stephen Murphy, Angela Bulloch, Mat Collishaw, Martin Creed, Willie Doherty, Angus Fairhurst, Ceal Floyer, Douglas Gordon, Graham Gussin, Mona Hatoum, Damien Hirst, Gary Hume, Micheal Landy, Chris Ofili, Simon Patterson, Vong Phanophanit, Georgina Starr, Sam Taylor-Wood, Mark Wallinger, Gillian Wearing, Rachel Whiteread és Catherine Yass.
A kiállítás a British Council és a Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Múzeum Budapest közös szervezésében jött létre.