Würth - Egy gyűjtemény

1995. július 20. – szeptember 24.
Mikor
1995. július 20. – szeptember 24.

Reinhold Würth német üzletember mintegy két évtizede gyűjt 20. századi művészetet. Kezdetben spontán volt ez a tevékenység, tudatossá az elmúlt évtizedben vált. A baden-württenbergi Künzelsauban működő, csavarokat és szerelési anyagokat gyártó és forgalmazó cég 38 országban, köztük Magyarországon is érdekelt, és éppen 1995-ben ünnepelte alapításának 50. évfordulóját.
A gyűjteményből először 1989-ben rendeztek kisebb nyilvános kiállítást. A Stiftung Würth a helyi múzeumban kezdett kiállítási programot szervezni. A nyolcvanas évek közepén a cég pályázatot írt ki a gyűjteményt és az időszaki kiállításokat is magába foglaló irodaház tervezésére, mely 1991-ben készült el. Reinhold Würth gyűjtői és mecénási tevékenységét a ’95-ös Art Frankfurt művészeti vásáron Adam Elsheimer-díjjal jutalmazták.
A budapesti kiállítás anyagának nagyobb részét a passau -i Museum Moderner Kunst fogadta 1995 tavaszán. Hozzánk 53 művész 190 műtárgya érkezett: festmények, szobrok és papírmunkák. Időben mintegy nyolcvan évet ívelt át a válogatás; Gabriele Münter 1912-es “Kandinszkij kertje Murnauban” című kis képétől Christo 1994-es, a berlini Reichstag becsomagolásához készített rajzaiig.
A klasszikus moderneket Albers, Alechinsky, Arp, Baumeister, Beckman, Chagall, Dix, Delaunay, Max Ernst, Fontana, Hartung, Léger, Miró, Mortensen, Picasso, Nolde, Poliakoff, Vlaminck képviselte. Erőteljes anyaggal volt jelen a szobrász Jacobsen és Hrdlicka, a német vadaktól (Immendorf, Lüpertz, Penck) és az olasz transzavantgárd képviselőitől (Sandro Chia, Paladino) képek mellett szobrok is előfordultak.
Külön kiemelendő a párizsi iskola absztrakt festőinek anyaga, az Arp-kollekció és Christo 12 gyönyörű rajza.
A kiállítás anyagát a künzelsaui Museum Würth vezetője, Sylvia Weber válogatta, megnyitására pedig Dr. Margit Zuckriegl vállalkozott, aki elsők között rendezte meg a gyűjtemény kiállítását a salzburgi Rupertinumban.