Yoko Ono: Veszélyeztetett fajok

1993. március 16. – május 2.
Mikor
1993. március 16. – május 2.

Yoko Ono “Veszélyeztetett faj: 2319–2322” – című munkája 1992-ben készült, és először a berlini Stiftung Starke mutatta be. Az együttes 22 darabból áll: főmotívuma az öntöttvas padon ülő négy bronz figura egy kutyával; mindezeket gipsz testrész-töredékek (mellkas, láb, kéz), egy gránitba vésett szöveg, vázatöredékek, bekeretezett fotó és hat kép egészíti ki.
Yoko Ono a pop kultúra egyik idolja lett 1968, a rocksztár John Lennonnal kötött házassága után. Ez a tény elfedte és visszamenőleg is megkérdőjelezte saját művészi tevékenységét, pedig a Fluxus-mozgalom egyik jellegzetes alakjaként már a Lennonnal való találkozása előtt is ismert művész volt avantgárd körökben.
Yoko Ono 1960 és 1971 között (ekkor hagyott fel képzőművészeti tevékenységével) jelentős sikereket aratott mint performance-művész, énekes, dalszerző, író, objekt-művész. Fontos és provokatív művek sorát hozta létre, melyekben a radikális elem, az esztétikai avantgárdnak ez a fluxus-művekre jellemző vonása sajátos keleti érzékenységgel párosult. Híres műsorainak szándéka, melyekben a csend és az idő rendkívül nagy szerepet játszott, alapvetően más volt, mint a fluxus-művészekre nagy hatást gyakorló John Cage esetében: ő a figyelmet a külvilág helyett a belső csendre, az önmegismerésre akarta irányítani. Ez a szempont inkább a zen buddhizmus meditációs gyakorlatához áll közel. Ono ebben az időben készített képzőművészeti munkái is konceptuális jellegűek voltak, melyek a közönség aktív részvételét és konstruktív képzelőerejét igényelték. 1966-bon részt vett a Londonban rendezett, “A művészet lebontása szimpózion” nevű rendezvényen. Számos performance-ot rendezett Londonban, és a konferencia után is a városban maradt, ahol “A happening nagy papnője”-jelzőt akasztotta rá a sajtó.
A hatvanas években készített híres objektjeit (Alma, Kalapácsos kép, Sakk, Négy kanál, Kulcs az éghez, stb.) 1988–89-ben bronzban rekonstruálta, és először a Whitney Museum of American Art-ban állította ki New Yorkban, filmjeinek retrospektív vetítése alkalmából.