Yona Friedman. Architecture without building. A nemépítés gyakorlata

2011. október 29. – 2012. február 5.
Mikor
2011. október 29. – 2012. február 5.

A magyar származású Yona Friedman a huszadik század második felében kibontakozó városépítészeti gondolkodás egyik kiemelkedő és rendkívül sokoldalú alakja. Rajzolt hatalmas vázszerkezeten a magasba emelkedő, metropoliszok, folyók vagy mocsarak felett lebegő városokat, négy kontinenst összekötő hidakat, többszintes városi kerteket, vízvezeték elemekből lakónegyedet. Képregényekben adott útmutatást a túléléshez a nehéz helyzetben levőknek, azt hirdette, hogy az építészek helyett mindenki maga tervezze és építse meg az otthonát. 1961-ben gyorsvasúthálózattal egyetlen egységgé kovácsolt Európát javasolt, a nyolcvanas években nemzeti színházat tervezett Budapestnek.

Yona Friedman 1923-ban született Budapesten. Az országot 1945-ben hagyta el, először Izraelbe ment, majd ezt követően Párizsban telepedett le, ahol ma is él. Hosszabb ideig tanított az Amerikai Egyesült Államok több egyetemén is, a világ számos pontján vett részt humanitárius szervezetek munkájában. A mobil építészettel, így a ville spatiale-lal (kb. térbeli, lebegő város) kapcsolatos radikális elképzelései, nagyhatású publikációi már az ötvenes évek végén nemzetközileg is ismertté tették.

Mint a második világháború alatt felnőtt generáció tagja, amely tanúja volt az építészeti modernizmusok tündöklésének és kudarcának, Friedman határozottan kiállt a helyben található anyagok és egyszerű technológiák, a mobilitás és a változtathatóság fontossága, a fenntarthatóság mellett - és fellépett a túlépítés ellen: Túl sokat építünk. Túlépítettük a Földet, anélkül, hogy mindenki számára megfelelő hajlékot biztosítottunk volna. Ez a túlépítés (csakúgy, mint a túltervezés és a túlzásba vitt mezőgazdasági művelés) környezeti katasztrófához vezet. Mindez nem az építészek szakmai hibája, hanem részben az építészet félreértelmezéséből ered. Az építészet nem egyszerűen az építés művészete: sokkal inkább a tér rendezéséé.

Bár tervei szinte kivétel nélkül papíron maradtak, az elmúlt húsz évben Friedman elképzelései - számos írásának, könyveinek is köszönhetően - megkerülhetetlenné váltak azok számára, akiket a fenntartható városi lét, a krízishelyzetek építészete vagy a részvételi tervezés foglalkoztat szerte a világon.

A retrospektív kiállítás a Yona Friedman-i életmű kulcsfogalmai köré szerveződik. A nagyszabású, számos nézőpontot és léptéket felkínáló kiállítási installációt - amely mintegy keretéül szolgál a bemutatandó rajzoknak, ábráknak, maketteknek - Yona Friedmannal együttműködve Philippe Rizzotti tervezte, és budapesti önkéntesek a francia EXYZT építészcsoport tagjaival közösen építik fel. A hazai múzeumi gyakorlatban kivételes, meghökkentő és kihívásokkal teli épített tér, amely maga is egy megvalósult utópia, a látogatók közreműködésével válik teljessé.

A Ludwig Múzeum kiállítása a 2009-ben a Trafó - Kortárs Művészetek Házával és a KÉK - Kortárs Építészeti Központtal közösen indított projekt eddigi legfontosabb állomása.

Yona Friedman
MOBIL ÉPÍTÉSZET

Az 1958-ban írt, majd 1962-ben átdolgozott szöveg magyar fordítása

YONA FRIEDMAN
ARCHITECTURE WITHOUT BUILDING
A NEMÉPÍTÉS GYAKORLATA

című kiállításához kapcsolódva jelent meg ingyenesen letölthető elektronikus formában.


A kiadvány letöltése.


A kiállítási vezető letöltése: Yona Friedman. Architecture without building. A nemépítés gyakorlata

KÖTELEZŐ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK A YONA FRIEDMAN KIÁLLÍTÁSON

Az állványon tartózkodás szabályai

1. Az állványra 10 év alatti gyermekek nem mehetnek fel!
2. Az állványt 10-14 év közötti személyek csak felügyelettel vehetik igénybe!
3. Az állványon csak védősisakban lehet tartózkodni!
4. Az állványon mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!
5. Magas sarkú cipőben az állványon tartózkodni tilos!
6. Az állványon ugrálni, arról kihajolni tilos!
7. Az állványon tilos a saját testi épségét vagy mások biztonságát veszélyeztető tevékenységet folytatni!

Kurátorok: Erőss Nikolett & Somogyi Hajnalka

Kiállítás építészet: Philippe Rizzotti Architects
Kiállítás design, grafikai arculat: Gonzague Lacombe
Workshop: EXYZT + Önkéntesek
Konzulens: Szemerey Samu

Köszönet mindazoknak, akik segítettek a kiállítás megvalósításában:
kamel mennour, Paris; Centre Pompidou - Musée national d’art moderne, Párizs; Musée art Moderne de la Ville de Paris; Nouveau Musée National de Monaco; FRAC Centre, Orléans; Institut d'art contemporain, Villeurbanne, Rhône-Alpes; TOMAAT WebTV, Delft; Bauwelt, Berlin; Centre national de l'édition et de l'art imprimé, Chatou, France; Jean-Baptiste Decavèle, Marianne Homiridis; és a kiállítás létrehozásában közreműködő valamennyi önkéntes.

A kiállítás fő installációját a Ville Spatiale-t a Philippe Rizzotti Architects külön kérésére a Layher Allround típusú állványrendszeréből építették. A Layher Európa legnagyobb állvány-gyártó cége, és több mint 60 éve szinonimája a minőségi állványrendszereknek. Megtiszteltetés számunkra, hogy Yona Friedman egyik legfontosabb koncepciójának bemutatására a mi anyagunkat találták a legalkalmasabbnak, és múzeumi kiállítási tárgyként mutathatjuk be állványainkat egy ilyen rangos helyen, mint a Ludwig Múzeum. A mi mottónk a »Több lehetséges«, ami az építőipar, az ipari beruházások és a rendezvények után most itt is valósággá vált. - mondta Serdült Sándor, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója.

A múzeum főtámogatója: MasterCard

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Institut Français, Institut Français de Budapest, Layher Kft., Béflex Grafika Kft.
Partnerek: MTM Tanácsadó Mérnökiroda Kft., P.A.M. Invest 2000 Kft., art’hotel
Fenntartó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Művészetek Palotája Budapest
A múzeumpedagógiai programok támogatója: Raiffeisen Bank
Média partnerek: Octogon Magazin, epiteszforum.hu, port.hu, POS media Célcsoport Hungary, RTL Klub, dívány

AICA-díj 2011: a kurátori kategória elismerését Erőss Nikolett és Somogyi Hajnalka kapta a Yona Friedman. Architecture without building. A nemépítés gyakorlata című kiállításért. Részletek...