Köln

A kölni Ludwig Múzeum

1976-ban közel 300 műalkotást adományozott a városnak Irene és Péter Ludwig, ezzel megteremtve a Museum Ludwig megalapításának lehetőségét. Köln városa így egy független intézményt hozott létre a XX. század művészetének bemutatására, miáltal a Wallraf Richartz Múzeum modern művészeti gyűjteménye, főként a Haubrich-gyűjtemény (német expresszionizmus) az új múzeum részévé vált.

A kölni dóm szomszédságában lévő új és igen hatásos épület 1986-ra készült el, s a kölni Philharmonie hangversenyteremnek és a Wallraf Richartz Múzeumnak is otthont adott. Amióta a Wallraf Richartz Múzeum 2000 végén új székházba költözött, a Rajna-menti épületkomplexum teljes kiállítóterülete kizárólag a Ludwig Múzeum rendelkezésére áll.

A Ludwig-gyűjteményből származó műalkotások három központi terület köré csoportusulnak, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy a Ludwig Múzeum a XX. század művészetének világszínvonalú gyűjtő- és bemutatóhelye. A múzeum őrzi a korai orosz avantgárd műalkotások Oroszországon kívüli legátfogóbb gyűjteményét. Ezenkívül számos kiemelkedő munka képviseli az amerikai és a brit pop-artot is. 1994-ben Irene és Peter Ludwig nagyvonalú adományaként Pablo Picasso 90 munkája került a múzeum tulajdonába. Ehhez járulnak még a spanyol mester műveinek további letétei. Így ma hatalmas életművének minden periódusa példaértékű módon bemutatásra kerül. Végezetül, a múzeum a kortárs német művészet kiváló munkáinak jelentős gyűjteményével is büszkélkedhet.