Oberhausen

A Ludwig Galéria az Oberhausen Palotában

Az Oberhausen Palotában lévő Ludwig Galéria különleges intézmény a világszerte a Ludwig névvel összefonódó múzeumok között. 1500 négyzetméternyi kiállítóterületen évente tematikus kiállításokat rendeznek a Ludwig-gyűjtemény régi és új műalkotásaiból. 1998-ban megrendezték a „Götter, Helden und Idole” (Istenek, hősök, példaképek), 1999-ben a „Kunst setzt Zeichen – Landmarken-Kunst“ (A művészet példát ad – land art), 2000-ben pedig a „Der fotographische Blick“ (A fotografikus látásmód) című kiállítást. Emellett a kiállítótevékenység a magasművészet és a populáris művészet közti kölcsönhatásra összpontosít.

1983-tól kezdve az Oberhausen Palota adott otthont a „Német Demokratikus Köztársaság Művészetének Ludwig Intézete” nevű intézménynek. Széleskörű felújítási munkák után 1998-ban nyílt újra ez a városi múzeum, újító jellegű művészeti és oktatási programokat kínálva. Új neve: Ludwig Galéria az Oberhausen Palotában.

A Ludwig Galéria az Oberhausen Palotában a „Gasometer” nevű népszerű kiállítóterem és a „Centro” bevásárlóközpont és vidámpark közvetlen közelében található. Mellette helyezkedik el a történelmi Imperial kert és az állami Oberhausen Kertészeti Expo új parkja.