Peking

A pekingi Ludwig Múzeum A Nemzetközi Művészetért

A legutóbbi múzeumalapítás, mely Irene és Peter Ludwig kezdeményezésére jött létre, 1996-ban történt, amikor a Kínai Népköztársaság Kulturális Minisztériuma, a Kínai Nemzeti Múzeum és az Irene és Peter Ludwig gyűjtők közti megállapodás alapján létrehozták a pekingi „Ludwig Múzeum a Nemzetközi Művészetért” nevű intézményt. Peter Ludwig 1996 márciusában, röviddel korai halála előtt írta alá a szerződést.
A Kínai Nemzeti Szépművészeti Múzeum (Kínai Nemzeti Múzeum) közvetlenül a kínai kulturális miniszter fennhatósága alá tartozik. A főépület egyike annak a tíz legfontosabb épületnek, melyeket a népköztársaság létének első évtizedében emeltek. A Wangfujing úton található Peking központjában, mely az egyik fő közlekedési útvonal. Jellegzetes kínai épület, pagodatetővel és sárga mázas tetőcserepekkel.
Amióta 1963-ban megnyitották, a múzeum számos kínai és külföldi remekművet tett hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. Rendszeresen szerveznek tematikus kiállításokat, hogy elősegítsék a nemzetközi kulturális együttműködési és cserekapcsolatokat.
A múzeum olyan műalkotásokat gyűjt és őriz meg, melyek a nemzetet képviselik. A gyűjtemény legfontosabb részét képezik az 1919-es májusi forradalom óta létrehozott művek. Ugyanakkor régebbi festményeket és külföldi műalkotásokat is bemutat.
Irene és Peter Ludwig gyűjtők sok külföldi művet ajándékoztak a múzeumnak, így jött létre a „Ludwig Múzeum a Nemzetközi Művészetért” intézmény a meglévő múzeum területén. A műalkotások megőrzése és gyűjtése érdekében új, funkcionálisabb raktárat építettek, amely 1998 óta működik. 2002-ben és 2003-ban a Kínai Szépművészeti Múzeumot teljesen felújították és kibővítették. 2003-ban nyílt meg újra a látogatók előtt.
A Kínai Nemzeti Szépművészeti Múzeum továbbra is jelentős szerepet játszik a Kelet és a Nyugat közti nemzetközi műtárgycserében. Nemzetközi szintű kiállításokat szerveztek ismert külföldi múzeumokkal és gyűjteményekkel együttműködve. Az elmúlt néhány évben például olyan kiállítások voltak, melyek Picasso, Rodin, Marc Chagall és Joan Miro műveit mutatták be. A 89 kelet- és nyugat-európai, valamint amerikai kortárs műalkotásból álló adomány különösen fontos a kínai főváros számára.
1996 óta olyan nemzetközi hírű alkotók neve forrt össze – a teljesség igénye nélkül – a Kínai Nemzeti Múzeummal, mint például Georg Baselitzé, Gerhard Richteré, Nancy Graves-é, Renato Guttusóé, David Hockney-é, Jasper Johnsé, Anselm Kieferé, Roy Lichtensteiné, Natalia Nesterowáé, Pablo Picassóé, Andy Warholé és Tom Wesselmanné.
1999 óta a pekingi Ludwig Múzeumnak adományozott művek bejárták Kína jó néhány tartományát. Az első helyszín a shanghai Liu Hai Su Művészeti Múzeum volt, majd a guangdongi Művészeti Múzeum, később Macao, végül pedig Chengdu következett.
További kiállításokat terveznek.