2018

16. Velencei Építészeti Biennále – Szabadság híd. Új horizontok a városban

 

 

Szabadság híd - Új horizontok a városban

16. Velencei Építészeti Biennále

Magyar Pavilon, Velence, Giardini

2018. május 26. – november 25.

 

Az idei Velencei Építészeti Biennále  központi kiállítását Freespace címmel rendezik meg. A témára reflektálva a magyar pavilonban egy urbanisztikai fókuszú kiállítás látható.

 2016 nyarán a főváros a környék infrastrukturális fejlesztése miatt lezárta a Szabadság hidat. Az ideiglenesen elzárt hídon hamar megjelentek a városlakók és az átalakulás látványos volt: megszűnt az autóforgalom, a híd megtelt élettel. A „hídfoglalók” – többségében az Y generáció tagjai – kölcsönös megegyezés alapján szabadon és kreatívan kezdték el használni a historikus teret és újrafogalmazták város és szabadság, formális és informális térhasználat, köz- és magánterek viszonyát.

Mi történt a hídon?

A Kultúrgorilla és a Studio Nomad kiállítása a Szabadság híd ideológiamentes térfoglalásából kiindulva meghatározó urbanisztikai kérdéseket vet föl. Mit jelent a szabad köztér? Hogyan működik egy híd, mint a szabadság médiuma? Hogyan inspirálja a spontán köztérfoglalás a várostervezőket és ez építészeket?

A kiállítás a magyar pavilon szabad tereinek átértelmezésével kívánja átélhetővé tenni a helyteremtés felszabadító élményét.

 

 

Nemzeti biztos: Fabényi Julia

Kurátor: Kultúrgorilla (Oravecz Júlia, Göttler Anna, Tornyánszki Éva)

Építész: Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali Dávid)

 

Honlap: biennale2018.ludwigmuseum.hu