Főkurátori program

17. VELENCEI ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE

Hashim Sarkis libanoni építész a 2020. évi

Velencei Építészeti Biennále főkurátora

 

Hashim Sarkis

 

A kinevezés 2018. december 18-iki bejelentésekor, a Biennále igazgatótanácsának elnöke, Paolo Baratta kiemelte, hogy Sarkis „olyan kurátor, aki különösen tisztában van azokkal a témákkal és kritikus pontokkal, amelyeket a mai társadalom különböző, egymással ellentétes valóságai jelentenek az életterünkben".

Hashim Sarkis (1964) a Harvard Egyetemen doktorált, számos könyv szerzője, amelyek a modern építészet történetével és elméletével foglalkoznak. Fontosabb művei: Josep Lluis Sert – The Architect of Urban Design (New Haven, CT: Yale University Press, 2008); Circa 1958 – Lebanon in the Projects and Plans of Constantinos Doxiadis (Beirut: Dar Annahar, 2003); Le Corbusier's Venice Hospital (Munich: Prestel, 2001).

1998-ban alapította meg építészirodáját, a Hashim Sarkis Studiost (HSS) melynek Bostonban és Bejrútban is vannak irodái. 2015 óta a Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) Építészeti és Tervezési Iskolájának dékánja.

Irodája 2014-ben az Amerikai Egyesült Államok, 2010-ben pedig Albánia nemzeti pavilonja koncepciójának elkészítésében működött közre. 2016-ban tagja volt az Alejandro Aravena által szervezett Biennále nemzetközi zsűrijének.

A főkurátor 2019. július 16-án ismertette a programját, melynek címe How will we live together?

 

Hashim Sarkis főkurátor programja:

Hogyan fogunk együtt élni?

 

Szükségünk van egy új térszerződésre.  Egy olyan világban, amelyet  egyre kiterjedtebb politikai ellentétek és egyre növekvő gazdasági egyenlőtlenségek jellemeznek, arra kérjük az építészeket, hogy képzeljenek el olyan tereket, ahol nagyvonalúan tudunk együtt élni:

együtt, mint emberi lények, akik – a növekvő individualitás ellenére – kapcsolódni kívánnak egymáshoz és más fajokhoz a digitális és valós térben;

együtt, mint új családok, akik változatosabb és méltóbb lakótereket keresnek;

együtt, mint feltörekvő közösségek, akik igazságosságot, társadalmi befogadást és téridentitást igényelnek;

együtt lépjünk túl a politikai határokon, hogy új, összetartóbb földrajzi tereket képzeljünk el;

és együtt, mint bolygó, mely készen áll szembenézni azokkal a krízisekkel, amelyek globális fellépést kívánnak meg a túlélés érdekében.

A 2020-as Építészeti Biennáléra meghívott építészeket arra biztatjuk, hogy vonják be a kutatásukba más hivatások képviselőit: művészeket, építőket, kézműveseket, valamint politikusokat, újságírókat, társadalomtudósokat és egyszerű polgárokat is.

Valójában a 2020-as Építészeti Biennále az építész gyakran figyelmen kívül hagyott kettős szerepét kívánja megerősíteni, a megnyerő kezdeményező és a térszerződés őrzője szerepét.

Ugyanakkor a 2020-as Építészeti Biennále azt a gondolatot is ki szeretné hangsúlyozni, hogy éppen az anyagi, térbeli és kulturális egyediségénél fogva az építészet alakítja együttélésünk különböző módozatait. Ennél fogva kérjük a kiállítókat, hogy emeljék ki a főtéma azon vonatkozásait, melyek tisztán építészetiek.

A nemzeti pavilonok kurátorait arra kérjük, hogy foglalkozzanak a Kiállítás egy vagy több altémájával. Még mindig sürgető szükség van átfogóbb szociális lakhatásra és innovatívabb eszközökre az embereket jobban összekötő városi környezet és táj megalkotása érdekében mind a feltörekvő, mind a fejlett gazdaságokban.

A 2020-as évre gyakran úgy tekintünk, mint mérföldkőre egy jobb jövő felé vezető úton. Sok nemzet és város kidolgozta saját "2020 Vízióját".

Ez az év már a kapuk előtt áll. Nézzünk bele a kollektív építészeti képzeletbe, hogy kreativitással és bátorsággal álljunk ezen korszakos esemény elé.

 

Velence, 2019. július 16.