FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY 2022/23

III. kategória – tagozatos és művészeti középiskolák részére

A versenyeredmények az alábbi linkeken megjelenő dokumentumokban megtekinthetők.

9–10. évfolyam
11–12. évfolyam

 

A teljes versenykiírás letölthető IDE KATTINTVA.

 

A verseny pedagógiai célja

A versenyben részt vehetnek az emelt óraszámban vizuális kultúra tantárgyat tanulók, rajz tagozatos vagy művészeti iskolába járó középiskolások. A Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ szolgáltatási területe alá tartozó településekről az állam, az önkormányzatok és az egyházak által fenntartott iskolák.

A verseny pedagógiai célja korunk művészeti irányzatainak elméleti és gyakorlati megismerése. Az ismeretek önálló, alkotó alkalmazása megadott kortárs műalkotásra (műalkotásokra) történő reflektálással, valamint egy, a verseny helyszínén készült tanulmány segítségével a gyakorlati szakmai tudás bemutatása. A versenyfeladatok komplex értékelése segítséget jelent a résztvevőknek a további fejlődés irányvonalának, lehetőséginek kijelölésében. Erősíti a résztvevők önálló gondolatainak alkotó megfogalmazását. A verseny kapcsolódik a képző- és iparművészeti felsőoktatás felvételi követelményeihez. A verseny lehetőséget ad a képzőművészet iránt érdeklődő, magasabb óraszámban tanuló, vagy művészi pályára készülő versenyzők teljesítményének összevetésére, egymás munkáinak megismerésére és a tehetséggondozásra.

 

A verseny korcsoportjai 

A versenyt négy korcsoportba osztva külön-külön pontozzuk és díjazzuk. Az iskolák évfolyamonként maximum 3 főt nevezhetnek.

A négy korcsoport:

  • 9. évfolyam
  • 10. évfolyam
  • 11. évfolyam
  • 12. évfolyam

 

A verseny jellege, részei

A tanulók fővárosi döntőn való részvételének feltétele a hitelesített, Oktatási Hivatal által közzétett Nevezési lap, Felhasználási engedély és Hozzájáruló nyilatkozat bemutatása, valamint a regisztrációs űrlap feltételeinek elfogadása és kitöltése. Ez az Oktatási Hivatal Budapesti Pedagógiai Oktatási Központ www.tehetsegkapu.hu felületén közzétett url címen, online űrlap kitöltésével és beküldésével történik. A Nevezési lap a Felhasználási engedély és a Hozzájáruló nyilatkozat, a regisztrációs felületről, illetve a www.tehetsegkapu.hu oldalról tölthető le.

Regisztrációs határidő: 2023. február 11.

A nevezési feladatról készült fotót nem kell feltölteni online, csak a személyes adatokat. A nevezési feladatot a döntő helyszínén az évfolyamnak megfelelő versenynapon, a verseny helyszínén, az ott készült munkával együtt kell leadni a verseny rendezőjének.

Helyben, a Ludwig Múzeumban, látvány után készítenek stúdiumot a versenyzők. A beállítások a korosztálynak megfelelő természetes és mesterséges formákból állnak 9-10. évfolyamon. A 10-11. évfolyamon, élő modell (portré, választható fél vagy teljes alak) ábrázolása a feladat.

A szervezők a formacsoportot, illetve az élő modelleket a múzeumi térben helyezik el, így lehetőséget adnak a Ludwig Múzeum környezetének, illetve kiállított műtárgyainak képi bekapcsolására a kompozícióban. A zsűri a pontozás során figyelembe veszi az egyéni megoldásokat. Javasoljuk, hogy eltérő technikát válasszanak a nevezési munkához képest. Az eszközökről a versenyzőnek kell gondoskodnia. (pl. papír, rajztábla, festék, grafikai eszközök stb.) A felkészülést segítik a képzőművészeti technikákat taglaló kézikönyvek, kortárs képzőművészeti albumok, a Ludwig Múzeum könyvtára, honlapja és kiállításai.

 

A verseny fordulói

I. forduló: iskolai válogató, (elődöntő)

Helye a versenyző iskolája. A tanulók a következő listáról kiválasztott a Ludwig Múzeum gyűjteményi kiállításában látható kortárs műalkotás parafrázisával (átírásával) nevezhetnek be a versenyre.

Műtárgylista:

A válogatás tematikája: „tömegkommunikáció”. Mit jelent a tömegkommunikáció, milyen technológiai eszközök vannak a kezébe, és egyáltalán mit és hogyan kíván elérni, befolyásolni, sőt mit értünk kommunikáción és mit, tömegen? Mindezekre a kérdésekre választ adhatsz a Ludwig Múzeum alkotására készült parafrázisoddal. A művek mindegyike az Időgép kiállításból való. Feladat az alkotás tovább gondolása, új formai és technikai elemekkel, személyes hangsúlyokkal. Az anyaghasználat kötetlen. Javasoljuk a színes eszközök alkalmazását. (Pl.: akvarell, pasztellkréta, akril festék, különbféle vegyes 3 technikák stb.) Téri konstrukciókat maximum 20 x 20 x 20 cm méretig elfogadunk. „Síkplasztikánál” csak a kiemelkedés magasságát szabályozzuk, ami maximum 5 cm lehet.

Az alkotást a verseny helyszínén, az évfolyam versenynapján a versenyzőnek el kell hozni és az ott készült munkával együtt leadni.

 

II. forduló, döntő

Helye: Ludwig Múzeum (Budapest, 1095 Komor Marcell utca 1.)

Időpontjai:

2023. március 01. (szerda) 12. évfolyam
2023. március 08. (szerda) 11. évfolyam
2023. március 22. (szerda) 10. évfolyam
2023. március 29. (szerda) 9. évfolyam

Időbeosztása: 9:30 – Gyülekezés, regisztráció 10:00 – A verseny megnyitása, tájékoztató 10:30 – 13:15 – A feladat megoldása (3 x 45 perc, két 15 perces szünettel)

A versenyzők az aktuális napon a nevezési feladatot elhozzák és leadják a rendezőknek.

11-12. évfolyam feladata: Helyben, a Ludwig Múzeumban, élő modell után készítenek stúdiumot a tanulók. A szervezők a modellt a múzeumi térben helyezik el. Feladat portré vagy félalak tanulmány készítésére. A versenyzőnek lehetősége van a Ludwig Múzeum belső, vagy külső terének, illetve kiállított műtárgyainak képi bekapcsolására a kompozícióban. Javasoljuk, hogy eltérő technikát válasszanak a nevezési munkához képest. Az eszközökről a versenyzőnek kell gondoskodnia (Pl. papír, rajztábla, festék, grafikai eszközök,). Az alkotás maximális mérete B2 (50 x 70,7 cm).

9-10. évfolyam feladata: Helyben, a Ludwig Múzeumban, látvány után készítenek stúdiumot a tanulók. A beállítások a korosztálynak megfelelő természetes és mesterséges formákból állnak. A szervezők a formacsoportot a múzeumi térben helyezik el, így lehetőséget adnak a Ludwig Múzeum belső, vagy külső terének, illetve kiállított műtárgyainak képi bekapcsolására a kompozícióban. Javasoljuk, hogy eltérő technikát válasszanak a nevezési munkához képest. Az eszközökről a versenyzőnek kell gondoskodnia (Pl. papír, rajztábla, festék, grafikai eszközök,). Az alkotás maximális mérete B2 (50 x 70,7 cm).

Zsűrizés: Országosan elismert alkotóművészek és művészpedagógusok bevonásával történik.

 

A zsűrizés időpontjai:

2023. március 08. 11-12. évfolyam

2023. március 29. 9-10. évfolyam