Fiatal Lengyelország – A valóság utóérzései

2016. augusztus 26.

2016. október 1. – december 4.

Lengyelország és a lengyel társadalom identitásválsága huszonhét évvel a vasfüggöny leomlása után sem ért véget. Csaknem ötven év után, 1989-ben vált először lehetővé, hogy az országról nyilvánosan, cenzúra nélkül lehessen beszélni, vitázni. A lengyel nemzet mibenlétének kérdése azonban mindmáig aktuális. Az 1990-es éveket, sőt még a 2000-es évek elejét is a háborús traumák, illetve a kommunizmus feldolgozásának kísérlete határozta meg. Időbeli távolságának köszönhetően azonban a szocializmussal kapcsolatos tipikus berögződésektől mentes fiatal generáció az új lengyel identitás építésének aktív résztvevőjeként törekszik a szocialista múlt és a lengyel történelem újragondolására. Ezzel egy időben a fiatalokat érintő jelenkori problémákkal – mint a globalizáció, a haszonelvűség, az értékek általános válsága – éppúgy szembesülniük kell.

A Fiatal Lengyelország – A valóság utóérzései című csoportos kiállítás kísérlet a fiatal generáció identitáskeresésének bemutatására. A történelemmel, a társadalmi változásokkal, a művészettörténeti tradícióval és a hétköznapokkal egyaránt foglalkozó tárlat egy új nemzedék hangját szólaltatja meg. A válogatás a hazájuk rögvalóságát megörökítő, vizsgáló és kritizáló alkotók állásfoglalásaként is értelmezhető. A megjelenő témák egy olyan művészgeneráció érdeklődését, figyelmének fókuszpontjait tükrözik, amely a történelemmel és az átmenetiséggel kell, hogy szembenézzen, ha meg akarja találni a helyét akár hazája, akár a világ kollektív tudatában.

A kiállításon szereplő művészek:
Anna Baumgart, Stanisław Boniecki (Bobrowiec), Justyna Chmielewska, Alex Czetwertyński, Norbert Delman, Małgorzata Goliszewska, Maya Gordon, Tomasz Górnicki, Nicolas Grospierre, Aneta Grzeszykowska, Dominik Jałowiński, Jakub Jezierski (Pionty), Malwina Konopacka, Agnieszka Kurant, Olga Mokrzycka–Grospierre, Agnieszka Polska, Slavs and Tatars, Tomasz Szerszeń, Piotr Wysocki, Rafał Żarski

A kiállítás kurátorai: Sarmen Beglarian, Sylwia Szymaniak
Koordinátor: Popovics Viktória (Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum).
Koncertek: Marcin Masecki, Eric Shoves Them In His Pockets
Zenei kurátor: Christoph Thun

A kiállítás a Polish Modern Art Foundation (Varsó) szervezésében jött létre, Lengyelország kulturális és nemzeti örökségvédelmi miniszterének támogatásával.