A Ludwig Múzeum épülete

2007. január 1.

2005-ben nyílt meg a nagyközönség előtt a Művészetek Palotája, amely egyesíti a legkorszerűbb színházi, múzeológiai, akusztikai technológiákat, otthont adva a legkülönfélébb művészeti ágaknak. A Művészetek Palotájának látványos épülettömbje több mint 10 000 négyzetméter alapterületen áll a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél, a Nemzeti Színház szomszédságában, első pillérjeként az ezen a területen felépülő Millenniumi Városközpontnak.

A tervező a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda fő célkitűzései között szerepelt, hogy a többfunkciós épület egységes egészet alkosson a külső szemlélő számára. Az épület külső megjelenését az egyszerű vonalvezetés, a díszítőelemek szinte teljes hiánya és hatalmas üvegfelületek jellemzik. Belső terei tágasak, jól áttekinthetőek. Az épületfilozófiának megfelelően a külső homlokzaton találhatóak a holt anyagok, mint a beton, az üveg vagy a süttői mészkő, belül pedig egy óriási, meleg, barátságos hangulatot árasztó főleg diófából álló hullám formájú főfal fogad minket.

Az épület fő látványossága az impozáns előcsarnok, amely az épület három fő egységét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet a Fesztivál Színházat valamint a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot fogja össze.

Az épület legnagyobb egysége a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, amely 1700 fő befogadására alkalmas. A terem akusztikai adottságainak köszönhetően a világ legjobbjai közé sorolható. A New York-i Artec szakemberei építették hazai szakemberekkel karöltve. A fantasztikus hangrendszerhez csúcstechnológiájú audiovizuális rendszer párosul, amely bármilyen ide látogató produkciót világszínvonalon szolgál ki. 2006 tavaszán beépült a hangszerek királynője, az orgona is. A Hangversenyterem ad otthont a Nemzeti Filharmonikusoknak és zenekaruknak valamint az Énekkarnak és a Kottatárnak.

A Fesztivál Színház az épület komplexum keleti szárnyát foglalja el, befogadóképessége 452 ülőhely, színpadtechnikailag ugyanazt a magas színvonalat képviseli, mint a hangversenyterem. A vendégjátékok mellett itt működik a Nemzeti Táncszínház is.

Az épület teljes Duna felőli oldalát a Várból ide költözött Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum foglalja el. A kiállítóterek mellett ebben az épületszárnyban az első emeleten található a Művészetek Palotájának rendezvényterme, az Üvegterem, valamint egy kibővíthető előadó- és moziterem.

A Múzeum területe összesen 12 000 négyzetméter, a kiállító terek padlózata bambuszból készült, a sok természetes fény mellett rejtett mesterséges fényforrások biztosítják a műtárgyak megvilágítását. A nemzetközi elvárásoknak megfelelően állandóan ellenőrzött rendszer szabályozza a páratartalmat, amelyet a kiállítás milyenségétől függően változtathatnak a szakemberek.

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon