El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye

2017. március 23. – június 25.
Mikor
2017. március 23. – június 25.

Átfogó válogatás elsősorban a volt jugoszláv államok, illetve egyes környező országok hidegháborús időszakának avantgárd művészeti tevékenységéből. A kiállítási anyag alapját Marinko Sudac magángyűjteménye nyújtja, amely a műtárgyak és műtárgyegyüttesek mellett kiemelkedő művészettörténeti jelentőségű archívumokat és teljes dokumentációs anyagokat is felölel. A kiállítás Milánóból érkezik Budapestre: az újonnan, 2016-ban felavatott FM Centro per l’Arte Contemporanea kiállítóterében már bemutatott anyagot Marco Scotini főkurátor válogatta, ennek átdolgozott adaptációja lesz Budapesten látható. Az El nem kötelezett művészet című kiállítás különösen érdekes lesz az április közepén nyíló Párhuzamos avantgárd kiállítással együtt vizsgálva, amely a Pécsi Műhely tevékenységét dolgozza fel.

A kiállítást a milánói FM Centro per l’Arte Contemporanea hozta létre, együttműködve a Ludwig Múzeummal és a Marinko Sudac-gyűjteménnyel.

A kiállításhoz kapcsolódóan egy telefonos applikáción keresztül működő tárlatvezető rendszer segíti a tájékozódást. A látogatók okostelefonjára letölthető alkalmazás részletes információkat nyújt az egyes műalkotásokról, amelyeknek köszönhetően a kiállítás résztvevőinek újfajta élményben lehet részük.
A tárlatvezető rendszer a bécsi székhelyű nemzetközi start-up cég, az OROUNDO első magyarországi projektje, amelyben a kiállítótérben való navigációt Bluetooth beacon technológia segíti.

Együttműködő partnerek:
FM Centro per l’Arte Contemporanea, Marinko Sudac Collection, Avantgárd Művészeti Kutatóintézet

Támogatók:
EMMI, MüPa, Observer, Valamar Riviera, Atlantic Grupa

A mindkét időszaki kiálíltásra érvényes belépőjegy online vásárlás esetén 2000 Ft-ért váltható meg.
JEGYVÁSÁRÁLÁSHOZ KATTINTSON IDE