Kokoro no Arika - Ahol a lélek lakozik (Japán kortárs művészet)

2003. december 18. – 2004. február 8.
Mikor
2003. december 18. – 2004. február 8.

A „Kokoro no Arika – Ahol a lélek lakozik” című, nagyszabású kortárs japán kiállítás tíz év után először ad áttekintő képet a japán társadalom és művészet jelenlegi állapotáról. A most bemutatkozó tizenegy művész között vannak frissen végzettek és „nagy öregek”, akik a legkülönfélébb műfajokban (festészet, fotográfia, építészet, divat, animáció) adnak hangot a társadalom, a hétköznapi élet és a szubkultúra kérdéseinek.

A Japán Alapítvány 1993-ban mutatta be – ugyancsak a Ludwig Múzeumban – a „Láthatatlan természet” című válogatást. Az azóta eltelt tíz év nagy változásokat hozott Japán életében: „Japán megfáradt. Japán elvesztette a hitét önmagában. A japánok céltalanul bolyonganak” – így kezdődik a 2001-ben életbe lépett japán kultúra- és művészettámogatási törvény. Az itt látható művészek valamilyen módon mindannyian érintik a japán társadalom jelen problémáit: a gazdasági fejlődés megtorpanását, a közbiztonság megrendülését, az elveszettség érzését, a hagyományos erkölcsi és művészi értékekben megrendült bizalmat. Mindeközben a kiállítás címéül választott „kokoro no arika” kifejezéssel a szervezők arra kívánnak utalni, hogy a kultúra és a művészet lehet az az eszköz, melyen keresztül a japánok visszanyerhetik elvesztett lelkierejüket.

Kiállító művészek:
FUJIMOTO Yukio, HATAKEYAMA Naoya, Bak IKEDA, MIKAN, MITAMURA Midori, MURAKAMI Takashi, SUDA Yoshihiro, TAKAYANAGI Eri, TANAKA Koki, TSUKIOKA Aya, YANAGI Miwa

A kiállítás kurátora: Szipőcs Krisztina