Magyar Aszfalt Kft. 1999. évi festészeti díja. A díjazottak kiállítása

1999. március 11 - április 5.
Mikor
1999. március 11 - április 5.

A Magyar Aszfalt Kft. 1999. évi pályázatára 105 művész 235 munkája érkezett be. A díj kiírása óta ez volt a legnagyobb részvétel.
A zsűri az alábbi pályázókat részesítette díjazásban:
I. díj: Hajdú Kinga
II. díj: Braun András
III. díj: Szalai Katalin
A fiatal kezdő művész részére kiírt díjat Nagy Kriszta kapta.
Rajtuk kívül az alábbi három művész kap lehetőséget, hogy 1999-ben önálló kiállítással mutatkozzon be a Magyar Aszfalt Kft. Galériájában: Szabó Dezső, Rácmolnár Sándor, Weber Imre

A zsűri egyhangú döntéssel ítélte az első díjat Hajdú Kingának (sz.1964), aki a klasszikus festészet módszereivel, rendkívül magas szinten, a festésmód magabiztos alkalmazásával hiteles, abszolút eredeti tárgyábrázolást nyújt, amelyben a klasszikus hagyományok egyfajta metafizikus szellemiséggel ötvöződnek.

A második díjat Braun Andrásnak (sz.1967) adták, akinek festészetében a felület dekoratív kialakítása egyesíti az idézetszerűen beépített kollázselemeket és a spontánnak tűnő „festői” részleteket. Az ismétlődésen alapuló mechanikus képstruktúra tudományos kutatások dokumentációs képanyagát idézi.

Szalai Katalin (sz.1972) festményein a szövegként olvasható és értelmezhető irodalmi idézetek önértékű képi szövetként jelennek meg. A monokrómia felé közelítő színvilág és a betűk faktúrája festői felületet eredményez.

Nagy Kriszta (sz.1972), a Tyereskova zenekar énekese, festészetében a narratív elemek egy egyszerű, szinte naiv tárgyábrázolással kapcsolódnak össze. Az ironikus tartalmú szövegek a hétköznapi élet banális igazságaira utalnak.