PowerGames | Hatalmi játszmák

2010. március 20. – május 30.
Mikor
2010. március 20. – május 30.

Bosch & Fjord, Michael Elmgreen & Ingar Dragset, Tue Greenfort, Jens Haaning, Ann Lislegaard, Tanja Nellemann Poulsen, Katya Sander, Superflex

A Hatalmi játszmák című kiállítás a legkülönbözőbb nézőpontokból igyekszik megközelíteni a művészet és a társadalmi-politikai erők kapcsolatának, illetve a közösségre gyakorolt hatásának kérdéseit. A dán művészek és művészcsoportok munkáit bemutató kiállítás az együttgondolkodásra és a felelős magatartásra ösztönző szemléletmódok, valamint aktuális társadalmi és gazdasági problémák megközelítésén keresztül kíván párbeszédet kezdeményezni a magyar közönséggel.

Arra szeretne rákérdezni, mit gondolunk ma nemzeti identitásról, toleranciáról, felelős társadalmi és politikai gondolkodásról, és milyen szerepe lehet ebben a kortárs művészetnek. Számos kérdést jár körbe a személyiségi jogoktól, a hatalom elosztásától és az identitás társadalmi konstrukciójától kezdve a gazdasággal és a klímaváltozással összefüggő problémákon át a nyilvános és a privát tér között húzódó határvonal meghatározásáig. Reflektálni kíván a nacionalizmus kérdésére, a történelem és az emlékezet kapcsolatára, illetve arra, miként hat egymásra e két jelenség és mennyiben konstruáltak rájuk vonatkozó fogalmaink.

A kiállított művek a körvonalazódó territóriumokat és határmezsgyéket vizsgálják, új cselekvési tereket és lehetőségeket tárnak elénk a társadalomhoz fűződő viszonyunk alternatíváiként, miközben kétségbe vonnak nem egy fennálló hatalmi struktúrát.

A Ludwig Múzeum kiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010 Vendégünk Dánia programjainak keretében jön létre.

A kiállítást támogatta:
Danish Ministry of Foreign Affairs, Royal Danish Embassy of Denmark, Hungary, Ministry of Culture Denmark, Danish Cultural Institute, Hungary, Danish Arts Agency, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Művészetek Palotája Budapest, Oktatási és Kulturális Minisztérium