Salla Tykkä - Rövid címek

2018. október 6. – 2019. január 6.
Mikor
2018. október 6. – 2019. január 6.
Belépőjegyek
1600Ft

Salla Tykkä a ’90-es évek közepén kezdte pályafutását. Kisfilmjeivel nemcsak nemzetközi kiállításokon, hanem filmfesztiválok versenyprogramjában is találkozhatott a közönség. A Ludwig Múzeum kiállításán is szereplő Giant (Óriás) című alkotásával 2014-ben elnyerte a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Canon Tiger díját.

 

Bár Tykkä munkáinak ihletforrásai személyes gyermekkori emlékfoszlányok vagy akár visszatérő álmok, történetei nem tekinthetőek pusztán autobiografikus alkotásoknak. A személyes perspektívát fegyelmezett elbeszéléstechnikai eszközök révén desztillálja általános érvényű metaforákká az audiovizuális emlékezetről, valamint a külső-belső kontroll megnyilvánulási formáiról.

A filmes narráció határait feszegetve a rövid, ám aprólékos részletességgel kidolgozott jeleneteket kiszakítja kontextusukból. Szinte teljesen lecsupaszított vizuális jelek és mesterien kiválasztott, ikonikus filmzenék társításával meséli el enigmatikus történeteit, amelyek nyitva állnak a befogadói értelmezés számára.

 

Kurátor: Petró Zsuzsanna

 

 

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

Támogatók: CAFe

 

Támogatók