Bozsik Yvette balettművész tárlatvezetése Salla Tykkä kiállításában

2018. december 8. 16.30–17.30
Mikor
2018. december 8. 16.30–17.30
Belépőjegyek
1600Ft

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, rendező szubjektív tárlatvezetése Salla Tykkä finn képzőművész Rövid címek című kiállításában.

 

"Úgy gondolom, hogy a bátorság az egyik legfontosabb művészi eszköz, ami leginkább elfogyott mára. Nagyon sok támadást kap az ember, ha bátor, ha megpróbál kitörni, és nem a divat után megy"

 

Talán a bátorság az, ahol Salla Tykkä és Bozsik Yvette művészete összeér. Egyéni látásmódja, tabutémákat feszegető, sokszor provokatív, felkavaró és gondolkodásra késztető produkciói könnyedén párhuzamba állíthatók Salla Tykkä művészetével, melyben a művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg.

A test feletti kontroll és annak legközvetlenebb manifesztációja, a testedzés vagy sport végigkíséri Tykkä munkásságát. Szereplőivel sokszor találkozunk valamilyen sporttevékenység vagy fizikai megerőltetés közben, ilyen a futásból visszatérő fiatal lány (Lasszó), az Erő elszántan küzdő bokszolónője, vagy az Óriás című, tornászlányok fegyelmezett napjait és edzéseit bemutató kisfilm.
Yvette tornász múltja miatt különösen közelről ismeri a filmben felvázolt élethelyezeteket és a test "célirányos megzabolázásának" folyamatát.

 

Bozsik Yvette táncművész, koreográfus, rendező, egyetemi tanár.  Számos szakamai díjat és elismerést kapott, többek között Kossuth-díjat és Érdemes Művész kitüntetést. 1993-ban hozta létre saját társulatát, a Bozsik Yvette Társulatot, mely mára hazánk egyik kiemelt táncszínházi társulata, idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. 

 

 

A program magyar nyelvű. Belépés kiállítási belépővel vagy bérlettel lehetséges.