Tillmann Roth: The Spletizizerz

2003. január 28. – február 6.
Mikor
2003. január 28. – február 6.

Tillmann Roth 1975-ben született, a kölni Kunsthochschule für Medien-en végzett, 2002-ben elnyerte Észak-Rajna–Vesztfália Tartomány nemzetközi Nam June Paik médiaművészeti díját fiatal művészeknek szánt kategóriában. 2002-2003-ban a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ négy hónapos rezidencia-programjának résztvevője.
A The Spletizizerz egy DVD-installáció, mely az audiovizuális érzékelés és kommunikáció területén keres új utakat. 2002. szeptemberében több jelentős médiaművészt hívtak meg Kölnbe (F.M. Einheit / Roland Seidel, Ticklish, 242 pilots, DFuse / Solar X, Coloma, New Scrollers), hogy hat performansz keretében a képi és hangi érzékelés átfedéseit vizsgálják. A produkció során a kiállításon bemutatásra kerülő, fából készült pavilon volt az alkotók központi kommunikációs és találkozóhelye. A pavilon kiállításának célja, hogy a közönség is megtekinthesse e közös alkotómunka eredményeit. A pavilon Tillmann Roth elképzelése szerint a barátság, bizalom és tudás kapcsolatának egy „minimális utópiáját” jeleníti meg.

A Spletizizerz elnevezés Alan Splet (1939-1995) sound-designer vezetéknevéből származik, aki David Lynch rendezővel dolgozott együtt olyan filmek megalkotásán, mint a Dűne, a Radírfej vagy a Kék bársony. Kettejük együttműködése a pavilon által megjelenített audiovizuális alkotói együttműködés archetípusának tekinthető.
A műhöz felhasználták Alan Splet saját samplerjeit, melyeket a művész özvegye bocsátott az alkotók rendelkezésére.