Rezidencia program

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a korábbi években elkezdett rezidencia-programsorozatát folytatva, újabb lehetőséget biztosít 2017 őszén arra, hogy két rezidens képzőművész egy hónapig Budapesten tartózkodjon. A rezidencia-program időtartama alatt az albániai Gentian Shkurtinak és az izraeli Romi Avidannak, a helyi képzőművészeti szcéna megismerésén túl lehetősége nyílik egy helyspecifikus projektmunka létrehozására.

A 2017. szeptember 16. – október 17. közötti egy hónapos időszak így alkalmat nyújt számukra a kutatásra, az inspirálódásra és az alkotásra.
 


Gentian SHKURTI (Albánia, 1977) a tiranai Művészeti Akadémián folytatta festészeti tanulmányait, ahol a későbbiekben két évig tanított. Munkái számos jelentős, elsősorban európai kortárs intézményben kerültek már bemutatásra: Promesses du Passé / „Tirana Case”, Centre Georges Pompidou (Párizs, 2010; kurátor: Christine Macel), In The Gorges Of The Balkans. A Report, Fridericianum Museum (Kassel, 2003; kurátor: René Bloch), 54. velencei biennálé (Albán Pavilon, kurátor: Riccardo Caldura); munkái szerepeltek még a New York-i Chelsea Art Museumban, a ljubljanai Museum of Modern Artban, a koszovói Nemzeti Galériában, a tiranai Nemzeti Galériában, illetve a bécsi Sammlung Esslben; Shkurti részt vett továbbá az első tiranai biennálén (2001). Egyike volt a 2016-ban a budapesti Ludwig Múzeumban rendezett A bálna, amely tengeralattjáró volt – Kortárs pozíciók Albániából és Koszovóból című kiállításon bemutatott művészeknek. Alíz Csodaországban című munkája szintén tavaly került be a Ludwig Stiftung gyűjteményébe. Jelenleg Tiranában él és dolgozik.
 

Romi AVIDAN (Izrael, 1990) a jeruzsálemi Bezalel Academy of Art and Design intézményében végezte tanulmányait a képzőművészeti karon. Jelenleg elsősorban fotó- és videóművészként dolgozik, emellett írói tevékenységet is folytat. Munkáinak többsége szövegalapú: a mindennapokból átemelt szövegekkel dolgozik, melyek elmozdításával a bennük rejlő poétikát kívánja előtérbe helyezni a rekonstrukció, illetve redukálás módszerével.

A két művész egyhónapos budapesti tartózkodása alatt a városra és Magyarországra vonatkozó kutatómunkát is végzett, majd mindketten egy-egy helyspecifikus projektet valósítottak meg.

A rezidens művészek új munkái 2017. október 16. – november 12. között láthatók a Ludwig Múzeum közlekedőtereiben.