Ítélet Magyarországon - Hajdú Eszter dokumentumfilmje

2014. november 22. 0.00–00.00
Mikor
2014. november 22.
Bérlettel nem látogatható

Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentum-film rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. Akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per 1 év alatt lezajlik, azonban két és fél éven keresztül tartott a tárgyalássorozat.
A film fejlesztése 2010 novemberében kezdődött, a forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről. A per során az első néhány és az utolsó pár napon volt nagy nemzetközi és magyar média érdeklődés, a tárgyalási napok túlnyomó többségén azonban semmilyen sajtó sem vett részt.

AZ ÜGY
A vád szerint az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadt fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki sörétes puskával éjjel az otthonában, álmában. Életveszélyesen meglőtt kislánya testébe másfél száz sörétszem fúródott.
A rendőrség sokáig hiába kereste az elkövetőket, és hosszú időn keresztül nem is kezelte etnikai indíttatású támadássorozatként az eseteket. A kislétai támadás után 100 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Két héttel később fogták el a négy feltételezett elkövetőt a rendőrök.
A romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi (K. Árpád, testvére, K. István, P. Zsolt és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. István) elsőfokú büntetőpere Budapesten, a Budapest Környéki Bíróságon zajlott le. A vád szerint az elkövetők rasszista indíttatásból hajtották végre cselekményeiket.

A filmet idáig a világ 25 országának 28 fesztiválján mutatták be, és 13 nemzetközi díjjal jutalmazták.

A vetítés időpontja: 2014. november 22., szombat, 16.30

A vetítést követően Hajdú Eszterrel, a film rendezőjével Timár Katalin, a [csend] – Egy Holokauszt-kiállítás kurátora beszélget.

A film magyar/német/portugál koprodukció – Miradouro Media/Perfect Shot Films – keretében valósult meg.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BGDt6HRZYtk

Facebook oldal: https://www.facebook.com/JudgmentinHungary

SAJTÓIDÉZETEK:
”Az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm egyetlen tárgyalóterem falain belül játszódik több mint másfél órán keresztül, mégis izgalmasabb, mint egy amerikai akcióthriller, és megrázóbb, mint egy európai művészfilm. A 2008-2009-es, cigányok elleni, öt felnőtt és egy kisgyerek halálát okozó támadássorozat vádlottjai ellen folytatott büntetőpert kíséri végig Hajdú Eszter kamerája. Témája csak látszólag a puszta per - rajta keresztül az ország egyik legégetőbb társadalmi problémájáról beszél. És erről Hajdú Eszter filmje többet mond el, mint előtte bármely alkotás. ”
Kovács Bálint, origo.hu

„A filmben nyomon követhető, hogy ürül ki a kezdetben zsúfolásig megtelt tárgyalóterem, az elhúzódó eljárás miatt hogyan fogy el az érdeklődés. Végül már voltak olyan napok, amikor Hajdú és stábja egyedül követte az eseményeket. Hogy érdemes volt, azt ez a megrázó és megdöbbentő film bizonyítja, amit néha kifejezetten nehéz volt nézni. Emellett az Ítélet Magyarországon végig feszült, izgalmas, annak ellenére, hogy a lényeget mindenki ismeri.”
Matalin Dóra, index.hu

”Itt a film, amit minden magyarnak látnia kell.”
Bujdosó Bori, origo.hu

”Döbbenetes és példanélküli, amit a stáb végcsinált. Kétezer óra anyagból készült a két órás film, ami látlelet a rendőrségről, bíróságról, ügyvédekről és ügyészekről, a vádlottakról és a vádlókról és az ártatlan áldozatokról, családjaikról. Rengeteg titok bújik meg ebben a fantasztikus moziban. Én filmesként is azt mondom reveláció a magyar filmtörténetben.”
Böjte József, filmrendező

DÍJAK:
CineDoc International Film Festival, Georgia - BEST FILM AWARD
Sarajevo Film Festival, 2014 - SPECIAL JURY PRIZE
Sarajevo Film Festival, 2014 - HUMAN RIGHTS AWARD FOR THE BEST FILM
Sarajevo Film Festival, 2014 - AUDIENCE AWARD
DokuFest, Kosovo International Film Festival, 2014 - BEST FILM AWARD (human rights category)
One World Prague, Checz Republic, 2014 - BEST FILM AWARD
GoEast-Wiesbaden, Germany, 2014 - BEST DOCUMENTARY FILM AWARD
London-Open City Film Festival-2014 - GRAND JURY AWARD
International Documentary film Amsterdam, IDFA - NOMINATION 2013
Trieste International Film Festival, Italy - Central European Initiative AWARD, 2014
Nancy Lorraine International Film Festival - BEST DOCUMENTARY FILM AWARD , 2014
Glasgow Document International Film Festival, 2014 - SPECIAL MENTION