A Ludwig Múzeum 2023-as programterve

2023. január 30.

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 2023. évi programterve

Fókuszban a gondoskodás, a megújuló digitális látogatói élmény és a partnerségeken alapuló új kiállítások: A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum bemutatta 2023. évi programtervét

A budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti múzeum éves kiállítási programját évek óta egy átfogó kerettémába helyezi. 2022, a reziliencia éve után 2023-ban a gondoskodás az a jelenség, amely értelmezési keretként szolgál kiállításaink és kapcsolódó programjaink számára. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben a szó szoros jelentésén túl a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség, a bizalom, humanitás és altruizmus témaköreit foglalja magában.

A múzeum időszaki kiállításai idén is a kortárs művészet jelentős alkotóit és aktuális tendenciáit mutatják be. Az idei évad indításaként a magyar neoavantgárd második generációja kiemelkedő alkotójának, Lengyel Andrásnak, a Felhőmúzeum megalapítójának költői és játékos életműve látható. A Bartók Fesztivál részeként kerül sor a nagyszabású nemzetközi együttműködésben készülő Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után című kiállításra, amely hiánypótlónak számít abban a tekintetben is, hogy gyűjtemény egyik legjelentősebb német művészét, Wolf Vostellt a magyar közönség olyan kontextusban ismerheti meg, amely művészetének formabontó és radikális jegyei mellett rávilágít társadalomformáló törekvéseire is. A nyár közönségsikere lehet a Cukizmus. Absztrakció és figuralitás között című nemzetközi válogatás, amely egyszerre ismerős és különös – többnyire rajzfilmekből, képregényekből, vagy az internetről vett – képi világot jelenít meg.

A szeptemberben nyíló Vigyázat, törékeny! című kiállítás az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére reflektál, és arra keresi a választ, hogy milyen szerepe lehet a kortárs művészetnek és a múzeumoknak ennek a sokszorosan összetett társadalmi problémának a feloldásában. Till Brönner: Identitás – Európai táj című kiállítása a Ludwig Múzeumban lesz látható először. Az októberben nyíló tárlat a pandémia utáni Európa valóságát mutatja be a neves jazz zenész és fotóművész látószögén keresztül. Az Esterházy Privatstiftunggal együttműködve idén decemberben ismét a múzeum ad otthont az Esterházy Művészeti Díj kiállításának, amely a fiatal képzőművész generáció rangos, mértékadó mustrájának számít.

A gyűjteményből rendezett állandó kiállítás, a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait feltáró Időgép kiállítás fontos fejleménye, hogy elkészült a kiállítás 290 oldalas katalógusa. 2023-ban is folytatódik a kiállító művészek rövid videóinterjúk formájában történő bemutatása, és a kísérő programokon többek között Picasso halálának 50. évfordulójáról is megemlékezik a múzeum.

Idén is kiemelt figyelmet kap a Velencei Biennálé. Több éves kutatómunka eredményeként a napokban jelent meg a szecessziós magyar pavilon történetét új megközelítésben bemutató kiadvány, Boros Géza A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című könyve. Márciusig látható a múzeumban Keresztes Zsófiának a tavalyi Képzőművészeti Biennálén szerepelt nagy sikerű mozaikszobor-installációja, Az álmok után: merek dacolni a károkkal. A májusban nyíló 18. Velencei Építészeti Biennálén a Ludwig Múzeum a Néprajzi Múzeummal és a Városliget Zrt.-ével együttműködve a Reziduum The Frequency of Architecture című kiállítást mutatja be. Az interaktív – hang-, fény- és térinstalláció – kiállítás fókuszában Budapest új ikonikus épülete, a Ferencz Marcel (Napur Architect) által tervezett új Néprajzi Múzeum áll.

A 21. századi múzeumok egyik legnagyobb kihívása a személyre szabott múzeumi látogató élmény, a látogatók bevonása és a közös tudásteremtés. Az elmúlt időszakban – különösen a pandémia által teremtett helyzetben – egyértelművé vált, hogy az intézmény kortárs művészeti színtéren belüli vezető szerepét a fenntarthatóság és az innováció jegyében érdemes erősíteni. A Ludwig Múzeum 2023 második felében a Magyar Telekom támogatásával saját kutatásain alapuló digitális fejlesztéssel arra vállakozik, hogy megújítsa a kortárs művészet befogadásának eszköztárát, élve a múzeumpedagógia legújabb módszereivel.

 

Letölthető sajtóanyagok:

 

KIÁLLÍTÁSOK
 

Időgép – válogatás a gyűjteményből

MEGHOSSZABBÍTVA 2023. december 31-ig

A kiállítás nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást. A művek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor személyes nézőpontjából.

Kurátor: Szipőcs Krisztina

A kiállításhoz készült katalógus 2023 februárjában jelenik meg.

 

…minden fent van a felhőben… Lengyel András kiállítása

2023. február 03. – május 28.

Az emberiség évezredek óta fürkészi az eget tudományos és vallási okokból, alapvető összefüggéseket állítva fel a makrokozmosz jelenségei és mikrovilágunk között. Lengyel András életfelfogásában és munkájában ez a szemlélődés vált alapvető magatartássá. A hetvenes évek óta gyűjti a felhőket, a maga módján ő is kapcsolatot teremt a megfogható és megfoghatatlan között a képzőművészet eszközeivel. A kiállítás a gazdag életmű áttekintésére vállalkozik, anyaga a művész egész pályáját átfogja, mégsem retrospektív, hiszen a mai napig születnek új munkák. Témakörök segítségével követhető az a folyamat, melynek során a Fluxusból és a konceptuálisművészetből kibomló életmű az akción, a fotó-alapú sokszorosított grafikán, a pecsételésen és a mail arton keresztül teljesedett ki a posztmodernben.

Kurátor: Üveges Krisztina

 

Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a soá után

2023. március 31. – július 30.

Boris Lurie (1924–2008) és Wolf Vostell (1932–1998) konfrontatív művészete először látható együtt Magyarországon. Az ötvenes évek végétől mindkét művész radikális módon foglalkozott a soával. Abban az időben, amikor a háború még mindig tabutémának számított a társadalom jelentős része számára, ők olyan művészetet választottak, amely szembesítette a nézőt ezzel a fájdalmas időszakkal. A háborús bűnök legmegdöbbentőbb képeit felszínes reklámképekkel kombinálva műveik egyben vádiratot is jelentenek a háború utáni fogyasztói társadalom ellen, amely egyszerűen újraindult, nem törődve a zsidók és az áldozatok elszenvedett traumáival. E sokkoló hatás megteremtéséhez mindkét művész a legmodernebb technikákat építette be munkáiba.

A kiállítás a Boris Lurie Alapítvány, a Wolf Vostell Estate, a Peter und Irene Ludwig Stiftung és a Bartók Fesztivál támogatásával valósul meg.

Kurátor: Beate Reifenscheid
Kurátorasszisztens: Jan Elantkowski

 

Cukizmus. Absztrakció és figuralitás között

2023. június 23. – 2023. október. 01

A nemzetközi válogatás célja, hogy bemutassa és kontextusba helyezze a kortárs művészet, különösen a festészet egyik világszerte elterjedt új és aktuális tendenciáját. A jellemzően a középgenerációhoz tartozó művészek alkotásaikban előszeretettel emelik be és gondolják újra, főként a kilencvenes évek rajzfilmjeiből ismert figurákat. Ez a könnyen felismerhető vizuális nyelv, amely az absztrakció és a figuralitás között mozog, és amely e két pólus tudatos elmosódásával, összjátékával vagy akár szétválasztásával kísérletezik.

A kiállított művek könnyed, játékos módon, humorral és (ön)iróniával közelítenek a társadalmakat súlyosan érintő globális vagy mindennapi problémákhoz. A „cukiság” fogalmát kritikai éllel ruházzák fel, arra ösztönözve a közönséget, hogy megkérdőjelezze a perfekcionizmust és a giccset, amelyet főként a közösségi média közvetít és képvisel.

Kurátorok: Jan Elantkowski, Maj Ajna

 

Handle with care

2023. szeptember 8. – november 26.

A Vigyázat, törékeny! című kiállítás az élet törékenységére, a gondoskodásra szoruló egyének és közösségek sérülékenységére, a szociális ellátórendszer repedéseire és hiányosságaira utal. Ugyanakkor magára a múzeum feladatára, a műtárgyakról való gondoskodásra is vonatkoztatható, ami újraértelmezett jelentésében a tárgyak mellett a közösségekre, gondoskodói szakmákban dolgozókra, a láthatatlan munkát végzőkre és a marginalizált élethelyzetekre egyaránt kiterjeszthető. A többszörös – egészségügyi, természeti, gazdasági, pénzügyi – válságok időszakában a kiállítás arra keresi a választ, miként gondolható újra a gondoskodás, és ezen keresztül mi a múzeum (és a művészet) szerepe ebben a folyamatban?

Kurátor: Dabi-Farkas Rita, Popovics Viktória

 

Till Brönner Identity-Landscape Europe

2023. október 20. – 2024. január 28.

A fotós és zenész szenvedélyes európai; német származású, Olaszországban és a Rajna-vidéken zenészcsaládban nőtt fel. A történelem legsikeresebb német jazz-zenészei között tartják számon, játéka dallamossága miatt a „német Chat Bakerként” is emlegetik. Igazi trombita virtuóz, aki zenéjével és fotográfiáival meggyőzően mutatja be korunk életérzését. Saját identitása keresésén keresztül – összművészeti eszköztárral dolgozva – hangsúlyozottan képes értelmezni az európai képet, világunk érzékeny sokrétűségét. Legyen szó portrékról, tájképekről, ipari tájról vagy építészetről, mint érzékeny megfigyelő dokumentálja és tematizálja nemcsak európai hazáinak fejleményeit és társadalmi tendenciát, hanem a válságokkal – Covid-19 vírus által okozott járvány, ukrajnai háború – küzdő világ problémáit is.

Kurátor: Walter Smerling, Pröhle Gergely és Fabényi Julia

 

ESTERHAZY ART AWARD SHORT LIST 2023

2023. december 15. – 2024. március 3.

Az Esterházy Privatstiftung 2023-ben ismét meghirdeti az Esterházy Art Award-ot. A benyújtott pályázatokból egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a díjra jelölt maximum 25 művészt: a short list válogatásból a Ludwig Múzeumban nyílik kiállítás. Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. Méretének, központi szerepének és a jelölt művészek gondos kiválogatásának köszönhetően a fiatal magyar művészvilág mértékadó áttekintésének minősül. A 2009-ben megalapított díj célja a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, három, 45 év alatti képzőművésznek ítéli oda a független szakmai grémium. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint az ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehetet indulni.

A 2021-es év díjazottjai: Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám.

 

18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále Magyar Pavilon,

2023. május 20 – november 26.

Reziduum – The Frenquency of Architecture A kiállítás kiindulópontját azok a kortárs ornamentika-átiratok adják, amelyek a Liget Budapest Projekt részeként épült új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött – különféle népek, kultúrák hagyományaiból származó – mintákat a tervezők egy egyszerű formára redukálták.

Nemzeti biztos: Fabényi Julia
Kurátor: Kondor-Szilágyi Mária

Kiállítók: Ferencz Marcel építész, Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter zeneszerző-építész, Haász Ferenc fénytervező

Főtámogató: Kulturális és Innovációs Minisztérium
Kiemelt támogató: Városliget Zrt.
Együttműködő szakmai partner: Néprajzi Múzeum

Sajtónapok: 2023. május 18–19.
Budapesti sajtótájékoztató: 2023. május 3.

Nagy felbontású képek letöltéséhez kérjük regisztráljon