Katalógus

Permanens forradalom. Mai ukrán képzőművészet

Az ukrán kortárs szcéna első nagyszabású magyarországi bemutatkozása különleges alkalmat nyújt arra, hogy betekinthessünk egy feszültségekkel teli ország vibráló művészeti közegébe, mely nagyrészt még mindig az európai kulturális térség vakfoltjára esik.

Tovább

Rafael Y. Herman

A kiadvány a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban 2018. február 15. - április 1. között megrendezett Rafael Y. Herman című kiállítás katalógusa.

Tovább

Türk Péter. minden nem látszik

E hiánypótló kötet a kiállítás anyagán alapul, de több is annál: az itt olvasható, többségükben először publikált szövegek különböző irányokból közelítik meg Türk művészetét.

Tovább

#Bartók

A Bartók-emlékév alkalmából rendezett nemzetközi kiállítás katalógusa. Bartók Béla munkássága számos kapcsolódási pontot kínál vizuális és hangművészeti reflexiók, értelmezések számára.

Tovább

Záborszky: Fúgák. Guida – Riposta – Repercussio

„Amikor hálót borítunk a világra, térben és időben mérföldköveket állítunk, az nem a világ, hanem a mi ügyünk. Valószínű, hogy ez a szubjektív lét is bír némi meghatározó erővel a világ irányába. Viszonyunk állandó adás és kapás, melyben mindketten változunk.

Tovább

Fényképezte Zsigmond Vilmos

A kiállítás gerincét eddig még soha be nem mutatott fotók alkotják. Zsigmond Vilmos az ötvenes évek elején, még Magyarországon kezdett el érdeklődni komolyabban a fotóművészet iránt. Nagy hatást tett rá Dulovits Jenő Művészi fényképezés című, több nyelven is kiadott műve.

Tovább

Átmenet és átmenet. Josip Vaništa, Oleg Kulik, Blue Noses

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Átmenet és átmenet című kiállítása három olyan művész illetve művészcsoport munkásságát mutatja be, akiknek központi témája a poszt-szocialista illetve - kommunista társadalmakban a rendszerváltást követően zajló drámai eseményekre való reflektálás, az

Tovább

[csend] – Egy holokauszt-kiállítás

A Holokauszt képzőművészeti ábrázolhatóságnak kérdését vetette fel a holland irodalomteoretikus Ernst van Alphen híressé vált könyvében (Caught by History: Holocaust Effects in Contemporary Art, Literature, and Theory, 1997) és egyben bevezette a „Holokauszt-hatás” fogalmát.

Tovább

Hantai

A Ludwig Múzeum − Kortárs Művészeti Múzeum elsőként rendezett Magyarországon átfogó jellegű, retrospektív kiállítást Hantai Simon (1922-2008) életművéből.

Tovább

Reigl Judit. Űr és extázis

Reigl Judit festőművész 1923-ban született Kapuváron, 1950 óta Franciaországban él és dolgozik. Azon ritka magyar származású művészek egyike, akit az Egyesült Államokban számon tartanak, és akinek munkássága az európai és amerikai absztrakció hagyományait sajátos módon ötvözi.

Tovább

Tolvaly Ernő. Csodálatos rendszer

Tolvaly a magyar képzőművészeti élet titokzatos alakja. Csendes személyisége ellenére az 1970-es évek óta 2008-ban bekövetkezett haláláig nagy hatást gyakorolt pályatársaira művészként, szervezőként, tanárként egyaránt.

Tovább

Gábor Ősz. Three by Three

Ősz Gábor munkássága a képi ábrázolás és a fotó kérdéseit járja körül. A technikai problémák, a fény, az érzékelés, a kamera lehetőségeinek vizsgálata mellett a fotó alapvető funkcióját, a valóság pontos ábrázolását kérdőjelezi meg.

Tovább

A hang szabadsága. John Cage a vasfüggöny mögött

„Minden hang a Csend rokona, buborék a Csend felszínén, mely gyorsan szétpattan, az alant zúgó áramlatok gazdagságának és erejének jeleként” – mondja másutt Thoreau, és ez a gondolat Cage számára is kulcsfontosságúvá vált, hiszen ő volt az, aki megszabadította a hangot mindenfajta zenei kötöttség

Tovább

Édentől keletre

A fotórealista festészet, ahogy az 1960-as évek végétől elkezdett kibontakozni, először az Egyesült Államokban, majd Nyugat-Európában, úgy vált egyre inkább a fényképészet és a festészet közötti kapcsolat bemutatásának eszközévé - mindeközben egyre többet reflektálva a művészeti alkotások piaci v

Tovább

Helyszíni szemle. fejezetek a múzeum életéből

A XX. század hatvanas, hetvenes éveinek intézménykritikus művészei olyan műveket akartak alkotni, amelyeket nem lehet a műtárgypiacon értékesíteni, muzeologizálni. Paradox helyzet, hogy ezek a művek ma már többnyire múzeumokban vannak. A kortárs művészet már nem kínál egy ilyen külső nézőpontot.

Tovább